Onderzoeksaccent
Hoe kunnen we schoolaanslagen voorkomen? Binnen dit onderzoeksthema wordt aan de hand van concrete voorvallen en onderzoek gekeken naar het fenomeen geweld op scholen.
Een schoolaanslag is een geplande, gerichte en een ernstige geweldsdaad op een onderwijsinstelling. Het gaat om incidenten waarbij wapens worden gebruikt en die een school niet alleen kan oplossen. In deze specifieke context hebben we het over acties uitgevoerd door leerlingen of studenten van de onderwijsinstelling. In Duitstalige landen wordt een schoolaanslag meestal een ‘Amoklauf’ genoemd en in Engelstalige landen een ‘school shooting’.
Het is belangrijk dat de onderwijsinstellingen in Nederland voldoende kennis in huis hebben om met dit thema om te gaan. Uitgangspunt hierbij is dat het risico van een schoolaanslag niet geheel te voorkomen is, maar dat er instrumenten denkbaar zijn die het risico kunnen verminderen en het bewustzijn van onderwijspersoneel kunnen vergroten. Op deze manier kunnen de onderwijsinstellingen hun veiligheidsbeleid en de preventiemaatregelen verder ontwikkelen en implementeren.
Vanuit de onderzoekslijn Onderwijs en Veiligheid wordt binnen het kenniscentrum Bewegen en Educatie van Windesheim onder meer een Handreiking preventie en omgaan met schoolaanslagen ontwikkeld en onderzoek verricht naar de preventie van ongewenste omgangsvormen in het onderwijs en 'school shootings'. De onderzoekslijn maakte als project deel uit van het lectoraat Veiligheid & Sociale Cohesie. Na acht productieve jaren met goede onderzoeksresultaten en bijdragen aan het onderwijs, heeft Windesheim besloten het lectoraat Veiligheid en Sociale Cohesie per 1 januari 2014 stop te zetten. De onderzoekslijn Onderwijs en Veiligheid maakt daarom nu deel uit van het kenniscentrum Bewegen en Educatie.