Man die buiten aan het hardlopen is met muziek in

Onderzoek naar Seksuele Intimidatie in de sport in Nederland

Onderzoeksproject (startend) - Wil jij je verhaal met ons delen? Wij verzamelen ze om inzicht te krijgen in het hoe en waarom van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sportomgeving.

Uitnodiging tot deelname – Onderzoek Seksuele Intimidatie in sport

WIL JIJ JE VERHAAL MET ONS DELEN?

Onderzoek leert dat 12% van de jonge Nederlandse sporters te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport, ook wel Seksuele Intimidatie genoemd. Dit varieert van vervelende seksuele opmerkingen, grapjes van een trainer of medesporter tot ongewenste aanrakingen of zelfs aanrandingen of verkrachtingen.

Misschien herken je hier iets van. Misschien heb je het nooit eerder verteld, omdat je niet weet aan wie je je verhaal kunt toevertrouwen. Of misschien vraag je je af of datgene wat je overkomen is wel erg genoeg is, of dat men je wel zal begrijpen, als je het zelf niet helemaal begrijpt.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag/seksuele intimidatie in je sportomgeving is altijd verkeerd. Je mag je op geen enkele manier onveilig of onprettig voelen tijdens het sporten. Het is aan de sportclub om ervoor te zorgen dat dit niet kan gebeuren. Er moeten meer maatregelen genomen worden om – ook in de sport – seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

Wij verzamelen verhalen van getroffenen en garanderen hun anonimiteit en respect voor hun privacy. Met de verzamelde informatie gaan we aan de slag om inzicht te krijgen in de vraag hoe en waarom seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sportomgeving kan plaatsvinden. Samen kunnen jij en wij een verschil maken op het sportveld en ervoor zorgen dat er in de toekomst meer aandacht is voor dit probleem.

Wil jij graag je verhaal delen met ons over jouw ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport? Dan kun je geheel vrijblijvend contact opnemen met onderzoekster Nicolette Schipper-van Veldhoven (per mail, per telefoon of per SMS). Ken je iemand met zo’n verhaal, dan help je het onderzoek verder door deze boodschap te delen. Deze nieuwe informatie dient als basis voor de uitwisseling van kennis en het ontwikkelen van educatief materiaal. Dit project heeft als doel de sportwereld beter te wapenen in de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport en daarmee de integriteit van de sport te versterken.

Meer informatie en contact

Wil je meer informatie over het onderzoek of wil je (vrijblijvend en met respect voor je privacy) met Nicolette Schipper-van Veldhoven, lector Sportpedagogiek en coördinator van het onderzoek praten over je ervaringen, neem dan contact met haar op:
E-mail: n.schippervanveldhoven@windesheim.nl
Telefoon: 06-51290453

Meer achtergrondinformatie

Onderzoeksopzet en -informatie
Factsheet met feiten over Seksuele Intimidatie in de sport in Nederland