Area Development
Weten hoe je ruimtelijke opgaven aanpakt?
Na 10 jaar succesvol onderzoek te hebben geïnitieerd, opgestart en verricht, is het lectoraat Area Development gestopt. Lopende projecten worden nog afgerond. Binnen deze lopende projecten wordt er praktijkgericht onderzoek gedaan naar gebiedsontwikkeling, bouw, mobiliteit en logistiek in regionale netwerken. Concrete vragen uit de praktijk, die voortkomen uit een nieuwe manier van werken die publieke en private partijen zoeken om ruimtelijke opgaven aan te pakken, nemen we als vertrekpunt. Zo brengen we het bedrijfsleven en de overheden bijeen, in het bijzonder in de regio Oost-Nederland, om samen te werken aan de inrichting van stad en land.
-
-
Regio Zwolle Monitor 2019
Ook in 2019 is er gewerkt aan de Regio Zwolle Monitor. Een project dat al meerdere jaren loopt en is gestart vanuit een afgerond lectoraat (Area Development). De Regio Zwolle Monitor komt voort uit de Stichting Metropool Regio Zwolle.
Wat?
Met de Regio Zwolle Monitor wordt jaarlijks de positie van de regio Zwolle in beeld gebracht ten opzichte van andere regio’s in Nederland. Hiervoor worden statische indicatoren gebruikt, verdeeld over drie pijlers:
- De staat van het bedrijfsleven
- Regionale kerngegevens
- Een jaarlijks wisselend thema
Het wisselend thema in 2019 was: Werken in de platformeconomie. De regio telt inmiddels 21 gemeenten, sinds de gemeente Hoogeveen op 1 oktober 2018 is toegevoegd aan de regio Zwolle.
Waarom?
De Regio Zwolle Monitor is een initiatief van Stichting Metropool Regio Zwolle. De stichting heeft twee doelstellingen:
- Inzicht geven in de economische situatie van de regio Zwolle
- Stimuleren van samenwerking tussen ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek in de regio
De Regio Zwolle Monitor is een instrument voor het bereiken van deze doelstellingen. En de monitor levert bruikbare informatie op voor alle partijen die zich bezighouden met de ontwikkeling van de regio Zwolle, zoals ondernemers, betrokken burgers, gemeenten en andere overheidsinstellingen.
- Status: lopend project
- Onderzoeksteam: onderzoekers uit de regio Zwolle
- Coördinatie: kenniscentrum Technologie van Windesheim, onder leiding van dr. Friso de Vor
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. Friso de Vor, senior onderzoeker regionale economie
E-mail: f.de.vor@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Neem ook eens een kijke op de de website van Stichting Metropool Regio Zwolle(opent in nieuw tabblad)
-
Smart Cycling Futures
Hoe kun je fietsgebruik onder inwoners stimuleren en zo de leefbaarheid en vitaliteit van steden en regio’s verbeteren? Dat is de insteek van het onderzoeksproject Smart Cycling Futures (SCF). Hiervoor nemen we fietsinnovaties onder de loep, zoals slimme oplossingen voor fietsparkeren, deelfietssystemen, gezondheidscoalities om mensen op de fiets te krijgen en nieuwe samenwerkingen voor het vormgeven van fietroutes. Dit langlopende project is eind 2016 gestart vanuit het – nu – afgeronde lectoraat Area Development.
Wat?
Binnen SCF onderzoeken we hoe sociale en technische innovaties op het gebied van fietsen in de praktijk werken. En wat de invloed van deze innovaties is op de vitaliteit van steden en regio’s. Denk hierbij aan verbeteringen op het gebied van de bereikbaarheid, leefbaarheid, de gezondheid en de economie. SCF is onderdeel van het door het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) gefinancierde programma 'Smart Urban Regions of the Future' (SURF). Het onderzoek wordt gehouden binnen de regio’s Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en Zwolle. Per regio worden één of meerdere zogenoemde living labs ingericht, waar diverse fietsinnovaties worden uitgeprobeerd en geëvalueerd. Zoals:
Living lab fietsroute Dalfsen-Zwolle
In Zwolle en omgeving is een Living Lab georganiseerd rondom de snelfietsroute. Een concept dat in opmars is. Het onderzoeksteam is nauw betrokken bij het ontwikkelen van de route en de interventies en het monitoren.Living lab Fietsen geeft vrijheid
Een andere Living lab in Zwolle is: Fietsen geeft vrijheid. Hiermee wordt onderzocht hoe fietsen kan bijdragen aan onder meer het verbeteren van de gezondheid, participatie van kinderen, activeren van mensen met overgewicht, vergroten van mobiliteit van migrantenvrouwen en vluchtelingen.Waarom?
De leefbaarheid in steden komt steeds meer onder druk te staan. Rond 2050 zal ongeveer 80% van de mensen in een stad wonen. Fietsen biedt slimme, eenvoudige en duurzame oplossingen voor een reeks aan stedelijke vraagstukken.
Samenwerking
Dit project is een samenwerking van meerdere partijen. De partners zijn Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven en Windesheim in nauwe samenwerking met de gemeenten Utrecht, Amsterdam, Eindhoven en Zwolle, evenals de provincies Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant en de stadsregio Amsterdam.
Maatschappelijke relevantie van het praktijkgerichte onderzoek
SCF maakt deel uit van het onderzoeksprogramma ‘Smart Urban Regions of the Future’ (SURF) van het kennisinitiatief Verbinden van Duurzame Steden (VerDuS, www.verdus.nl(opent in nieuw tabblad)). Hierin werken de ministeries IenW, BZK en EZK samen met NWO, Platform31 en het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Binnen het SURF-onderzoeksprogramma zijn voor het eerst naast universiteiten ook hogescholen in de gelegenheid gesteld een subsidieaanvraag in te dienen bij het NWO. De toekenning van de subsidie is een erkenning voor en bevestiging van de hoogwaardige kwaliteit en de maatschappelijke relevantie van het praktijkgerichte onderzoek van hogeschool Windesheim.
- Status: lopend project
- Onderzoeksteam: dr. Friso de Vor en Hugo Kampen
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. Friso de Vor, senior onderzoeker regionale economie of Hugo Kampen, docent-onderzoeker mobiliteit
E-mail: f.de.vor@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of h.kampen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Regio Zwolle Monitor 2019