Meer over het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen
Weten hoe je bedrijf en mens sterk en wendbaar maakt?
Alle technologische ontwikkelingen doen een groot beroep op de flexibiliteit en het leervermogen van bedrijven en werkenden. Ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden in de regio hebben de gezamenlijke uitdaging om de concurrentiekracht van het lokale bedrijfsleven te versterken. En om te investeren in het vakmanschap van de (toekomstige) beroepsbevolking. Daarbij willen we een tweedeling op de arbeidsmarkt in de regio Flevoland voorkomen, en zorgen dat niemand wordt buitengesloten op basis van vaardigheden, capaciteiten of gezondheid.
Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen richt zich op drie perspectieven:
- Het versterken van het bedrijfsleven en stimuleren van duurzame economische groei
- Het verbeteren van regionale samenwerking tussen bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen
- Het versterken van de arbeidsmarktpositie van doelgroepen en stimuleren van sociaal ondernemerschap en inclusie
Vakmensen opleiden én behouden
Door samen te werken ontstaat er meer innovatie en inclusie in de regio. Wanneer bedrijven investeren in de kwaliteit van het werk, leidt dat tot vitale vakmensen – en tot productieve en flexibel inzetbare medewerkers. Datzelfde geldt voor investeringen in goed onderwijs in de regio Flevoland, en inspanningen om vakmensen voor de regio op te leiden en te behouden. Dat is goed voor de concurrentiepositie van bedrijven én voor de werkgelegenheid in de regio.
Vitale medewerkers
Leren gebeurt door de snelle veranderingen in arbeid en de hogere pensioenleeftijd steeds meer tijdens het gehele werkzame leven. Leren is een voorwaarde voor het behouden van werk en het hebben van werk is een belangrijke voorwaarde om te blijven leren. Een leven lang leren en gezond en productief inzetbaar zijn vraagt om vitale medewerkers.
Onderzoeksvraag lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen
De centrale onderzoeksvraag van het lectoraat luidt dan ook: hoe geef je vorm aan nieuwe arbeidsverhoudingen die bijdragen aan vakmanschap van werkenden en aan duurzame economische groei? Deelvragen zijn: hoe kunnen overheden, onderwijsinstellingen en alle ondernemers in de regio samenwerken voor een innovatieve regio, waarbij niemand aan de kant staat? Hoe kunnen nieuwe arbeidsverhoudingen ervoor zorgen dat bedrijven en regio elkaar versterken bij het creëren van vitale vakmensen? Lector Anneke Goudswaard geeft in haar lectorale rede Nieuwe arbeidsverhoudingen in de polder antwoord op deze vragen.
Partners gezocht
Spelen er in jouw organisatie complexe vraagstukken waarvoor wij oplossingen kunnen ontwikkelen? Neem gerust contact op!