Nieuwe Arbeidsverhoudingen
Weten hoe je bedrijven en beroepsbevolking sterk en wendbaar maakt?
Ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden binnen de regio Flevoland staan met z'n allen voor een uitdaging om concurrentiekracht van het lokale bedrijfsleven te versterken en een goede aansluiting te realiseren tussen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de individuele talenten van de totale beroepsbevolking. Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen, gevestigd in Almere, ondersteunt de regio hierbij actief. Bijvoorbeeld met kennis over hoe mkb-bedrijven flexibel én inclusief kunnen groeien. Of met kennis over hoe publieke en private partners samen kunnen werken aan het versterken van het vakmanschap en de wendbaarheid van de totale beroepsbevolking.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en stakeholders te brengen — of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Van research, innovatie tot het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken: wij hebben veel ervaring met het formuleren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie — zowel in de regio als op nationaal en internationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
Onze projecten rondom
Het onderzoeksthema Toekomstbestendig ondernemen
-
Onze projecten rondom
Het thema Toekomstbestendige loopbaanpaden
-
Onze projecten rondom
Het thema Inclusieve organisaties en arbeidsmarkt
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Als één ding duidelijk is geworden uit onderzoek in de afgelopen decennia, dan is het wel dat het investeren in menselijk kapitaal goed is voor zowel personeel als voor het bedrijf. Dé grote uitdaging voor bedrijven is om de juiste vakmensen te vinden en om die optimaal inzetbaar te houden. Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen ondersteunt mkb-bedrijven om bedrijfsprocessen en personele inzet zo vorm te geven, dat zowel bedrijf als personeel wendbaar is en blijft.
Flextool
Het lectoraat heeft met een groepje mkb-bedrijven uit de techniek een Flextool ontwikkeld, waarmee een ondernemer op duurzame wijze kan inspelen op de flexibiliteitsbehoefte vanuit de markt. Door samen met management én personeel te kijken naar de marktstrategie, de inrichting van alle bedrijfsprocessen en de flexibele inzet van het personeel wordt een gebalanceerde strategie ontwikkeld. Vanuit een langeretermijnstrategie die goed is voor de klant én voor het personeel.
Ontwikkelomgeving
Het lectoraat ondersteunt bedrijven ook bij het vormgeven van een optimale ontwikkelomgeving voor hun personeel. Een voorbeeld is het project Hack Your Future, gericht op ICT-professionals in de regio Flevoland en Deventer.
MKB Lab
De kennis die het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen ontwikkelt voor bedrijven wordt verder toepasbaar gemaakt in het MKB Lab: onze innovatiewerkplaats waar ondernemers, studenten, docenten en onderzoekers elkaar ontmoeten en werken aan groeivraagstukken van het mkb. Studenten van de management- en businessopleidingen voeren opdrachten uit voor individuele mkb-bedrijven of voor intermediaire partijen gericht op ondersteuning van het mkb.
-
Flextool
Bedrijven moeten flexibel zijn om hun concurrentiepositie te behouden en te vergroten. Flexibel inzetbaar personeel vormt hierbij een essentiële factor. Daarbij is het een extra uitdaging om de juiste mix aan flexibiliteitmaatregelen te kiezen, rekening houdend met de korte- en langetermijneffecten voor bedrijf en personeel.
Diagnose en te verwachten effecten
Vanuit het Raak-mkb project Toekomstbestendig ondernemen is een Flexdiagnose-instrument ontwikkeld, waarmee de mkb-bedrijven intern de dialoog aan kunnen gaan over de aanwezige match tussen flexibiliteitbehoefte vanuit de markt en het flexibiliteitsvermogen van organisatie en personeel. Ook een Flexeffect-instrument is ontwikkeld op basis waarvan flexibiliteitsmaatregelen kunnen worden beoordeeld op de te verwachten effecten voor organisatie en personeel.
Zelfstandig of met ondersteuning
Deze Flextool is ontwikkeld met en getest bij mkb-bedrijven in de regio Flevoland. Het gaat om bedrijven in de techniek, productiebedrijven in de metaal of voedingsmiddelen, bouw en installatiebranche en in de logistiek. Dit instrumentarium kan zelfstandig door bedrijven worden ingezet, maar er is ook ondersteuning mogelijk door studenten in het MKB Lab.
Partners in het project
Ansul, Breedveld & Schroder, BBL Logistics, Farm Dairy, MCM, NedFilter, Ovri, Schaap Holland, Vilton, Noordersluis, Reimert Bouw en Infrastructuur, Burger Support, Scala, Regieraad Techniek Flevoland, Provincie Flevoland, TNO, ModernWorkx
Meer weten? Neem contact op met:
Anneke Goudswaard, lector Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: a.goudswaard@windesheim.nlZelf inzetten van de Flextool? Kijk op www.toekomstbestendigondernemen.com
-
Hack Your Future
In en rond Flevoland en Deventer is een nijpend tekort aan ICT'ers die kunnen omgaan met nieuwe technologieën en met complexe klantvragen. Daardoor lopen mkb-bedrijven omzet mis. Vergeleken met grote bedrijven komen zij ook minder makkelijk aan nieuw personeel. Ze hebben vaak geen scholingsprogramma’s en kennis van persoonlijke ontwikkeling in huis en ict’ers vinden ontwikkelmogelijkheden juist het belangrijkste kenmerk van een aantrekkelijke werkgever.
Aantrekkelijke ontwikkelomgeving
In dit project ontwikkelen we samen met de ICT-professionals een aantrekkelijke ontwikkelomgeving voor het mkb. Dat doen we in twee regionale learning communities (DGTL District en Deventer Informatiestad) waarmee we ICT’ers met actieve werkvormen zelf in de lead zetten in de vormgeving en uitvoering van deze ontwikkelomgeving. We komen tot een aantrekkelijk en effectief ontwikkelingstraject dat geïntegreerd wordt met het dagelijkse werk en dat zo aansluit op de unieke mogelijkheden en eigenschappen van het mkb. Na het uitvoeren en monitoren van pilots komen we tot een concrete systematiek en werk-en-inspiratieboek voor het mkb om een permanente leercultuur te stimuleren.
Partners in het project
Saxion, TechYour Future, Syscon, Toomba, MapGear, MSML, Programic
Meer weten? Neem contact op met:
Bram Loog, onderzoeker Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: b.loog@windesheim.nlNeem ook eens een kijkj op mkbideenetwerk.nl
-
MKB Lab
De kennis die we ontwikkelen voor bedrijven wordt toepasbaar gemaakt in het MKB Lab: een innovatiewerkplaats waar ondernemers, studenten, docenten en onderzoekers elkaar ontmoeten en werken aan groeivraagstukken van het mkb.
Studenten van de management- en businessopleidingen voeren opdrachten uit voor individuele mkb-bedrijven of voor intermediaire partijen die gericht zijn op ondersteuning van het mkb. Het MKB Lab brengt al deze partijen samen en organiseert bijeenkomsten met regionale partners. Het lectoraat koppelt studentopdrachten aan lopende (of recent) afgesloten projecten en begeleidt Comaker-groepjes of afstudeerders bij het thema toekomstbestendig ondernemen.
Meer weten? Neem contact op met:
Matthijs Meijer, docent
E-mail: m.meijer@windesheim.nl
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
De toenemende dynamiek in de economie en organisaties vraagt om een toenemende dynamiek op onze arbeidsmarkt. Mensen moeten een leven lang blijven leren, zich omscholen of bijscholen, en van baan kunnen veranderen wanneer dat nodig is. Een goed inzetbare beroepsbevolking, die zich makkelijk aanpast aan veranderingen, is van groot belang voor het goed functioneren van de regionale arbeidsmarkt.
Publiek-private samenwerking op de arbeidsmarkt
Een belangrijke succesfactor bij het realiseren van een match tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt is te vinden in de samenwerking tussen de lokale overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven. Bij het ontwikkelen van deze samenwerkingsverbanden is maatwerk erg belangrijk: passend bij de lokale context, de regio, de kenmerken van het bedrijfsleven en bij de beroepsbevolking.
Het lectoraat ondersteunt overheden bij de invulling van de human capital agenda. Het lectoraat doet daarbij onderzoek naar randvoorwaarden voor een effectieve samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven en ontwikkelt instrumenten en handvatten om invulling te geven aan regionale bedrijfsoverstijgende loopbaanpaden.
-
House of Skills
Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen is een van de kennispartners in House of Skills. Het House of Skills is een publiek-private samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam, waartoe ook Almere en Lelystad behoren. Bedrijfsleven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs en bestuurders uit de regio werken nauw samen om de huidige arbeidsmarkt meer in te richten op skills. Zo werken we aan een op skills gerichte arbeidsmarkt waar intersectorale mobiliteit wordt gefaciliteerd en een Leven Lang Ontwikkelen de norm is.
Het lectoraat voert al ruim 2 jaar een monitoringprogramma uit, waarin de samenwerkingspartners in House of Skills worden gevolgd en lessen worden getrokken over het opzetten van een dergelijke complexe arbeidsmarktinnovatie.
Alle informatie over het project en de kennispartners vind je op houseofskillsregioamsterdam.nl.
Meer weten? Neem contact op met:
Marieke Veltman, onderzoeker Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: m.veltman@windesheim.nl -
Samenwerken aan zij-instroom in de techniek
Om de groeiende tekorten aan technisch opgeleid personeel op te vangen, zijn initiatieven nodig die zich richten op het opleiden van zij-instromers en werkzoekenden. Bij het oplossen van mismatches op de arbeidsmarkt is samenwerking tussen bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen essentieel.
Behoefte aan een integraal overzicht
Er zijn in het land veel initiatieven. Praktische kennis over de vorm, randvoorwaarden en succesfactoren zijn echter slecht toegankelijk. Er is behoefte aan een toegankelijk en integraal overzicht, waarmee nieuwe initiatieven kunnen leren van, en voortbouwen op, de ervaringen van hun voorgangers. Een overzicht dat zowel het perspectief van ondernemers behartigt, als dat van de gemeente en UWV en het onderwijs.
Model toepassen
In dit project worden de betreffende perspectieven samengebracht in een integraal model. Vervolgens wordt het model toegepast op al de bestaande initiatieven die eerder zijn ondernomen in het land.
Partners in het project
Tech Your Future, Werkgroep Techniek Regionaal Werkbedrijf Flevoland
Meer weten? Neem contact op met:
Bram Loog, onderzoeker Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: b.loog@windesheim.nlNeem ook eens een kijkje op www.techyourfuture.nl
-
TechSkills Monitor
Bedrijven veranderen continu. Door innovatie of aanpassing van productieprocessen veranderen functies en taken van personeel mee. Dit heeft een invloed op wat er vanuit bedrijven wordt verwacht als het gaat om alle skills: wat moet je kennen en kunnen om bij te blijven? Het is de taak van het onderwijs om in te spelen op deze snel veranderende skills. Door actueel onderwijs aan te bieden dat studenten optimaal voorbereidt op een continu veranderende beroepspraktijk.
Samen met Tech Your Future, de techniekopleidingen van Windesheim (locatie Almere) en het ROC van Flevoland heeft het lectoraat de TechSkills Monitor ontwikkeld, een instrument dat een structurele verbetering biedt van de afstemming tussen onderwijs (mbo en hbo) en bedrijfsleven bij de ontwikkeling van technische functies. In deze Monitor verzamelen stagiairs informatie over ontwikkelingen in technische functies bij hun stagebedrijven, zodat het onderwijs hier direct op in kan spelen. Tegelijkertijd biedt de monitor een methodiek waarmee het verzamelen en gebruiken van informatie wordt ingebed in het primaire onderwijsproces. Het doel is het onderwijs continu te verbeteren.
Partners in het project
MBO College Almere, MBO College Lelystad, Stagebedrijven en Regieraad Techniek Flevoland
Meer weten? Neem contact op met:
Anneke Goudswaard, lector Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: a.goudswaard@windesheim.nlZelf inzetten van de TechSkills Monitor? Kijk op: www.techskillsmonitor.nl
-
Human Capital Agenda Flevoland
Een belangrijke voorwaarde voor onze economische groei is de beschikbaarheid van het juiste menselijke kapitaal. Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen heeft samen met TNO een verkenning uitgevoerd naar de allerbelangrijkste vraagstukken op het terrein van Human Capital in diverse sectoren in de provincie Flevoland.
De invloed van nieuwe technologie speelt in alle sectoren een belangrijke rol, en heeft impact op de bedrijfsprocessen, werkzaamheden en gevraagde competenties. Dit vraagt een hoge mate van flexibiliteit van bedrijven en werkenden. De regio Flevoland heeft te maken met sectoren die sterk conjunctuurgevoelig zijn en daarnaast met sectoren met een sterk seizoensgebonden karakter. Een uitstekende aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven is belangrijker naarmate er meer technologische verandering is, en naarmate bedrijven meer moeite hebben om goede vakmensen te vinden.
Partners in het project
Provincie Flevoland, Regieraad Techniek Flevoland, TNO
Meer weten? Neem contact op met:
Anneke Goudswaard, lector Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: a.goudswaard@windesheim.nl
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Een belangrijke uitdaging voor alle regionale partners is een bijdrage leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt. Zodat werkenden door alle veranderende eisen niet aan de kant komen te staan, en groepen die aan de kant staan weer een kans krijgen om te participeren op de arbeidsmarkt.
Investeren en maatwerk
Investeren in vaardigheden en vakmanschap vormen een belangrijke sleutel tot meer inclusie. Maar ook het bieden van voldoende maatwerk binnen bedrijven is een belangrijke voorwaarde voor inclusie. Succesvolle sociaal ondernemers die participatie van kwetsbare groepen tot doelstelling hebben, vormen een inspiratiebron voor de andere ondernemers die bereid zijn om zelf een meer inclusieve werkgever te worden.
Onderzoek naar kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt
We doen onderzoek naar de positie van kwetsbare groepen op de lokale arbeidsmarkt. Wat zijn de randvoorwaarden voor succesvolle integratie van die groepen in bedrijven? We onderzoeken met onze partners hoe we nieuwe werkgelegenheid kunnen creëren voor kwetsbare groepen. En hoe sociaal ondernemerschap kan worden gestimuleerd en versterkt.
-
Nieuwe Banen Lelystad
Doel van dit project is werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te laten uitstromen naar regulier nieuw werk. Vertrekpunt hierbij is de behoefte van werkgevers aan toekomstige functies. Dus niet de (on)mogelijkheden van werkzoekenden staan centraal, maar de mogelijkheden van werkgevers.
Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen heeft in samenwerking met TNO en het Werkbedrijf Lelystad en in cocreatie met lokale werkgevers diverse routes ontwikkeld om langdurig werklozen in te werken op toekomstige banen. Parallel aan het ontwikkelen van deze routes en de implementatie hiervan is onderzoek uitgevoerd naar de Nieuwe banen-methodiek en naar de ervaringen van werkzoekenden, werkgevers en werkcoaches.
Publicaties
- Samenvatting Methodiek Nieuwe Banen
- Handreiking Methodiek Nieuwe Banen
- Nieuwe Banen Lelystad: Eindrapportage
Partners in het project
TNO, Werkbedrijf Lelystad, Gemeente Lelystad, SBCM
Meer weten? Neem contact op met:
Marieke Veltman, onderzoeker Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: m.veltman@windesheim.nlOf neem eens een kijkje op www.sbcm.nl
-
Groei in impact – opschalen van sociale ondernemingen
Sociale ondernemingen onderscheiden zich van traditionele ondernemingen doordat ze missiegedreven zijn. Winst is geen doel op zichzelf maar een middel om sociale impact te creëren, en bij te dragen aan het oplossen van diverse maatschappelijke vraagstukken. Veel sociale ondernemingen hebben wel de ambitie om verder te groeien, en zo hun maatschappelijke meerwaarde verder te vergroten.
Maar in de praktijk blijkt groeien een van de grootste uitdagingen voor een sociale onderneming. Waar groei bij primair winstgedreven ondernemingen een bijna vanzelfsprekend proces is, blijven de activiteiten en de impact van een sociale onderneming vaak hangen op het lokale niveau.
Dit onderzoek richtte zich in het bijzonder op de sociale ondernemingen die de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen stimuleren. Alle deelnemende bedrijven hebben een bewezen economisch rendabel business-to-business-verdienmodel, en hebben de ambitie om te groeien en zo hun maatschappelijke meerwaarde verder te vergroten. De deelnemende elf sociale mkb-ondernemingen zijn verschillend van omvang en actief in verschillende sectoren, maar worstelen allemaal met hetzelfde vraagstuk.
Partners in het project
Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, StartFoundation, Social Enterprise.nl, Social Impact Factory, Specialisteren, U-stal, ITvitae, Adjust2, PIIPOL, Chain Logistics, I-did slow fashion, Mooi!, Social Plus, Dominicanen Klooster Huissen, De Meewerkers
Meer weten? Neem contact op met:
Linda Drupsteen, onderzoeker Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: l.drupsteen@windesheim.nlOf neem eens een kijkje op www.impactgroei.nl of www.hu.nl
-
Open Hiring
Het Amerikaanse bedrijf Greyston en StartFoundation ontwikkelden het principe van Open Hiring. Dit principe houdt in het kort in dat iedereen in aanmerking komt voor een baan. Ongeacht diploma's, ervaring of belemmeringen. Om dit te bereiken past het bedrijf geen klassiek sollicitatieproces toe: kandidaten kunnen zichzelf op een wachtlijst laten zetten. Wanneer zij opgeroepen worden, gaan ze aan de slag, zonder dat er naar gegevens anders dan hun eigen naam wordt gevraagd. Verloopt de samenwerking naar wederzijdse tevredenheid? Dan worden na een paar weken gegevens uitgewisseld. Een nog veel radicaler systeem dan anoniem solliciteren.
Start Foundation is met Greyston en programma gestart om Open Hiring naar Nederland te brengen. Kijk voor meer informatie op www.openhiring.nl.
Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen heeft ter voorbereiding samen met de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool van Rotterdam een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.
Partners in het project
StartFoundation, Hogeschool van Amsterdam, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool van Rotterdam.
Meer weten? Neem contact op met:
Linda Drupsteen, onderzoeker Nieuwe Arbeidsverhoudingen
E-mail: l.drupsteen@windesheim.nl
-
Meer over dit onderzoeksthema
Ons lectoraat in beeld
Hoe versterk je nu het flexvermogen van je bedrijf? Zodat je kunt groeien als distributiecentrum, meer goederen kunt opslaan, meer klanten kunt bedienen en jouw personeel flexibel kunt inzetten? Anneke Goudswaard, lector Nieuwe Arbeidsverhoudingen in Almere ontwikkelde een Flexdiagnosetool waar het bedrijf Black Box Logistics mee aan de slag ging. Het bedrijf is net verhuisd naar een nieuwe locatie. Directeur Onno de Klaver laat Anneke Goudswaard de logistieke indeling van de nieuwe distributiehal zien.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en al onze onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland. De publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Nieuwe arbeidsverhoudingen in de polder
Lectorale rede van Anneke Goudswaard over hoe bedrijven en regio samen op kunnen trekken bij het versterken van vakmanschap en duurzame economische groei. (Goudswaard, 2015)
Nieuwe Banen Lelystad: eindrapportage
Dit eindrapport beschrijft: de Nieuwe Banen methodiek, de ontwikkeling en implementatie van de methodiek in een social lab en de eerste resultaten. (Geuskens et al., 2019)
Samenwerken aan zij-instroom in de techniek
Deze publicatie bevat een integraal model voor zij-instroom naar de techniek en beschrijft vier praktijkvoorbeelden. Een uitgave van TechYourFuture. (Loog, Veltman, Dag, Winckels, Goudswaard, 2020)
Publicaties lector Anneke Goudswaard
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze lector Anneke Goudswaard? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Brigitte Toes.