Nieuwe Arbeidsverhoudingen
Weten hoe je bedrijven en beroepsbevolking sterk en wendbaar maakt?
Dit lectoraat is gestopt. Een aantal projecten wordt door andere lectoraten voortgezet.
Ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden binnen de regio Flevoland staan met z'n allen voor een uitdaging om concurrentiekracht van het lokale bedrijfsleven te versterken en een goede aansluiting te realiseren tussen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de individuele talenten van de totale beroepsbevolking. Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen, gevestigd in Almere, ondersteunt de regio hierbij actief. Bijvoorbeeld met kennis over hoe mkb-bedrijven flexibel én inclusief kunnen groeien. Of met kennis over hoe publieke en private partners samen kunnen werken aan het versterken van het vakmanschap en de wendbaarheid van de totale beroepsbevolking.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Als één ding duidelijk is geworden uit onderzoek in de afgelopen decennia, dan is het wel dat het investeren in menselijk kapitaal goed is voor zowel personeel als voor bedrijf. Dé grote uitdaging voor bedrijven is om de juiste vakmensen te vinden en om die optimaal inzetbaar te houden. Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen ondersteunt mkb-bedrijven om bedrijfsprocessen en personele inzet zo vorm te geven, dat zowel bedrijf als personeel wendbaar is en blijft.
Flextool
Het lectoraat heeft met een groepje mkb-bedrijven uit de techniek een Flextool ontwikkeld, waarmee een ondernemer op duurzame wijze kan inspelen op de flexibiliteitsbehoefte vanuit de markt. Door samen met management én personeel te kijken naar de marktstrategie, de inrichting van alle bedrijfsprocessen en de flexibele inzet van het personeel wordt een gebalanceerde strategie ontwikkeld. Vanuit een langeretermijnstrategie die goed is voor de klant én voor het personeel.
Ontwikkelomgeving ICT'ers
In het project HackYourFuture(opent in nieuw tabblad) werken 5 mkb-bedrijven met Saxion en Windesheim gezamenlijk aan een effectieve en aantrekkelijke ontwikkelomgeving voor ICT-professionals. Dat doen we met actieve werkvormen die geïntegreerd worden in het dagelijkse werk en daarmee aansluiten op de unieke mogelijkheden en eigenschappen van het mkb. Eindproduct is een samenwerkingsovereenkomst met een roadmap(opent in nieuw tabblad), waarin aan de hand van zes elementen is benoemd waaraan wordt gewerkt en wat voor lessen er kunnen worden getrokken uit het eerste jaar.
Digilab
Studenten van hogeschool Windesheim in Almere, het ROC van Flevoland en ROC Friese Poort helpen de komende jaren (2021-2024) 300 mkb-bedrijven in Flevoland met digitalisering. Het gaat daarbij om vraagstukken over online marketing, data-analyse of automatisering. De werkplaats (opent in nieuw tabblad)helpt mkb'ers beter en sneller te digitaliseren én wil de aansluiting tussen het bedrijfsleven en het onderwijs in de toekomst versterken.
-
Flextool
Bedrijven moeten flexibel zijn om hun concurrentiepositie te behouden en te vergroten. Flexibel inzetbaar personeel vormt hierbij een essentiële factor. Daarbij is het een extra uitdaging om de juiste mix aan flexibiliteitmaatregelen te kiezen, rekening houdend met de korte- en langetermijneffecten voor bedrijf en personeel.
Diagnose en te verwachten effecten
Vanuit het Raak-mkb-project Toekomstbestendig ondernemen is een Flexdiagnose-instrument ontwikkeld, waarmee de mkb-bedrijven intern de dialoog aan kunnen gaan over de aanwezige match tussen flexibiliteitbehoefte vanuit de markt én flexibiliteitsvermogen van organisatie en personeel. Ook een Flexeffect-instrument is ontwikkeld op basis waarvan flexibiliteitsmaatregelen kunnen worden beoordeeld op de te verwachten effecten voor organisatie en personeel.
Zelfstandig of met ondersteuning
Deze Flextool is ontwikkeld met en getest bij mkb-bedrijven in de regio Flevoland. Het gaat om bedrijven in de techniek of logistiek of om productiebedrijven in de metaal-, voedingsmiddelen-, bouw- of installatiebranche. Dit instrumentarium kan zelfstandig door bedrijven worden ingezet, maar er is ook ondersteuning mogelijk door studenten uit het DIGILAB.
Partners in het project
Ansul, Breedveld & Schroder, BBL Logistics, Farm Dairy, MCM, NedFilter, Ovri, Schaap Holland, Vilton, Noordersluis, Reimert Bouw en Infrastructuur, Burger Support, Scala, Regieraad Techniek Flevoland, Provincie Flevoland, TNO, ModernWorkx
-
HackYourFuture
In en rond Flevoland en Deventer is een nijpend tekort aan ICT'ers die kunnen omgaan met nieuwe technologieën en met complexe klantvragen. Daardoor lopen mkb-bedrijven omzet mis. Vergeleken met grote bedrijven komen zij ook minder makkelijk aan nieuw personeel. Ze hebben vaak geen scholingsprogramma’s en kennis van persoonlijke ontwikkeling in huis en ict’ers vinden ontwikkelmogelijkheden juist het belangrijkste kenmerk van een aantrekkelijke werkgever.
Ontwikkelomgeving ICT'ers
In het project HackYourFuture werkten 5 mkb-bedrijven met Saxion en Windesheim gezamenlijk aan een effectieve en aantrekkelijke ontwikkelomgeving voor ICT-professionals. Dat gebeurde met actieve werkvormen die geïntegreerd worden in het dagelijkse werk en daarmee aansluiten op de unieke mogelijkheden en eigenschappen van het mkb. Eindproduct is een samenwerkingsovereenkomst met een roadmap, waarin aan de hand van zes elementen is benoemd waaraan wordt gewerkt en wat voor lessen er kunnen worden getrokken uit het eerste jaar. De zes elementen zijn:
- Community(opent in nieuw tabblad)
- Kennismaking(opent in nieuw tabblad)
- Ontwikkeling(opent in nieuw tabblad)
- Dialoog(opent in nieuw tabblad)
- Intimiteit(opent in nieuw tabblad)
- En inspiratie(opent in nieuw tabblad)
Benieuwd naar de roadmap? Deze vind je hier(opent in nieuw tabblad).
Achtergrond en doel project
Het project is opgestart om samen met de ICT-professionals een aantrekkelijke ontwikkelomgeving voor het mkb te ontwikkelen. Dat deden we in twee regionale learning communities (DGTL District en Deventer Informatiestad) waarmee we ICT’ers met actieve werkvormen zelf in de lead zetten in de vormgeving en uitvoering van deze ontwikkelomgeving. Het doel was om tot een aantrekkelijk en effectief ontwikkelingstraject te komen dat geïntegreerd wordt in het dagelijkse werk en dat zo aansluit op de unieke mogelijkheden en eigenschappen van het mkb. Na het uitvoeren en monitoren van pilots werden resultaten vertaald in een concrete systematiek en werk-en-inspiratieboek voor het mkb om een permanente leercultuur te stimuleren.
- Status: afgerond
- Parteners: Saxion, TechYourFuture, Syscon, Toomba, MapGear, MSML, Programic
Lees meer over HackYourFuture en neem eens een kijkje op de website MKB!dee(opent in nieuw tabblad)
- Community(opent in nieuw tabblad)
-
Digilab
Studenten van hogeschool Windesheim in Almere, het ROC van Flevoland en ROC Friese Poort helpen de komende jaren (2021-2024) 300 mkb-bedrijven in Flevoland met digitalisering. Het gaat daarbij om vraagstukken over online marketing, data-analyse of automatisering.
Snellere digitalisering voor het mkb
Digilab helpt mkb'ers beter en sneller te digitaliseren én deze werkplaats wil de aansluiting tussen het bedrijfsleven en onderwijs versterken. Om het project zo goed uit te voeren, te borgen en te verduurzamen, vindt er gedurende de looptijd van het project monitoring en evaluatie plaats door onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen. Om de impact van Digilab Flevoland zo groot mogelijk te maken, wordt tijdens het proces doorlopend gekeken naar mogelijke verbeterpunten van het project.
Partners in het Digilab
Digilab is powered by: ROC van Flevoland, Windesheim, ROC Friese Poort, Rabobank, ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Win4All, Horizon, DGTL District, ACE en MTH Accountants
Meer weten? Neem contact op met:
Digilab
E-mail: info@digilabflevoland.nl(opent in nieuw tabblad)Meer informatie over het Diglab kun je hier (opent in nieuw tabblad)vinden of volg Digilab op LinkedIn(opent in nieuw tabblad).
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
De toenemende dynamiek in de economie en organisaties vraagt om een toenemende dynamiek op onze arbeidsmarkt. Mensen moeten een leven lang blijven leren, zich omscholen of bijscholen, en van baan kunnen veranderen wanneer dat nodig is. Een goed inzetbare beroepsbevolking, die zich makkelijk aanpast aan veranderingen, is van groot belang voor het goed functioneren van de regionale arbeidsmarkt.
Publiek-private samenwerking op de arbeidsmarkt
Een belangrijke succesfactor bij het realiseren van een match tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt is te vinden in de samenwerking tussen de lokale overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven. Bij het ontwikkelen van deze samenwerkingsverbanden is maatwerk erg belangrijk: passend bij de lokale context, de regio, de kenmerken van het bedrijfsleven en bij de beroepsbevolking.
Het lectoraat ondersteunt overheden bij de invulling van de human capital agenda. Het lectoraat doet daarbij onderzoek naar randvoorwaarden voor een effectieve samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven en ontwikkelt instrumenten en handvatten om invulling te geven aan regionale bedrijfsoverstijgende loopbaanpaden.
-
House of Skills
Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen is een van de kennispartners in House of Skills. Het House of Skills is een publiek-private samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam, waartoe ook Almere en Lelystad behoren. Bedrijfsleven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs en bestuurders uit de regio werken nauw samen om de huidige arbeidsmarkt meer in te richten op skills. Zo werken we aan een op skills gerichte arbeidsmarkt waar intersectorale mobiliteit wordt gefaciliteerd en een Leven Lang Ontwikkelen de norm is.
Het lectoraat voerde een monitoringprogramma uit, waarin de samenwerkingspartners in House of Skills worden gevolgd en lessen worden getrokken over het opzetten van een dergelijke complexe arbeidsmarktinnovatie.
- Status: afgerond
- Parteners: Amsterdam Economic Board, AWVN, James Loopbaan/CNV, FNV, Gemeente Amsterdam, HvA, Manpower Group, Metropoolregio Amsterdam, OBA, ROC van Amsterdam/Flevoland, TNO, UvA
Opbrengsten
Marieke Veltman, Sarike Verbiest, Anneke Goudswaard, Wander Meulemans, en Hafid Ballafkih schreven over het bevorderen van het leerproces in een systeeminnovatieproces. Hiervoor gebruikten ze House of Skills als casus. Hun publicatie kun je hier lezen:
Alle informatie over het project en de kennispartners vind je op houseofskillsregioamsterdam.nl.(opent in nieuw tabblad)
-
Samenwerken aan zij-instroom in de techniek
Om de groeiende tekorten aan technisch opgeleid personeel op te vangen, zijn initiatieven nodig die zich richten op het opleiden van zij-instromers en werkzoekenden. Er zijn in de praktijk voldoende voorbeelden van succesvolle publiek-private samenwerking op de arbeidsmarkt. Toch blijkt het lastig om zulke successen te herhalen op andere plekken en in andere contexten. Het Lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen is daarom op zoek gegaan naar een model om publiek-private samenwerking, die zich richt op zij-instroom in de techniek, te kunnen analyseren.
Sociale Innovatie Business Model Canvas
Het model dat het lectoraat hiervoor ontwikkelde helpt om de waarde van een samenwerking in kaart te kunnen brengen voor alle deelnemende partijen en om lessen te trekken over samenwerking. Dit model is toegepast om vier concrete praktijkvoorbeelden in beeld te brengen en gemeenschappelijke lessen te trekken. De resultaten van dit project zijn opgenomen in een toegankelijke brochure.
Opbrengsten
De brochure bevat een Integraal model voor zij-instroom naar de techniek en beschrijft vier praktijkvoorbeelden (uitgave van TechYourFuture):
Partners in het project
TechYourFuture, Werkgroep Techniek Regionaal Werkbedrijf Flevoland
Lees meer over het project en neem een kijkje op www.techyourfuture.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Human Capital Agenda Flevoland
Een belangrijke voorwaarde voor onze economische groei is de beschikbaarheid van het juiste menselijke kapitaal. Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen heeft samen met TNO een verkenning uitgevoerd naar de allerbelangrijkste vraagstukken op het terrein van Human Capital in diverse sectoren in de provincie Flevoland.
De invloed van nieuwe technologie speelt in alle sectoren een belangrijke rol, en heeft impact op de bedrijfsprocessen, werkzaamheden en gevraagde competenties. Dit vraagt een hoge mate van flexibiliteit van bedrijven en werkenden. De regio Flevoland heeft te maken met sectoren die sterk conjunctuurgevoelig zijn en daarnaast met sectoren met een sterk seizoensgebonden karakter. Een uitstekende aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven is belangrijker naarmate er meer technologische verandering is, en naarmate bedrijven meer moeite hebben om goede vakmensen te vinden.
Partners in het project
Provincie Flevoland, Regieraad Techniek Flevoland, TNO
-
Human Capital Agenda Circulaire Economie
Samen met partners in de Metropoolregio Amsterdam heeft het lectoraat een projectaanvraag ingediend voor het vormen van een sterke regionale onderzoeksgroep op het thema circulaire economie: CIRCOLLAB. In dit project ligt de focus op twee circulaire waardeketens, namelijk de gebouwde omgeving en consumentengoederen. Daarnaast zijn vier kennisthema’s gedefinieerd:
- Circulair denken en doen
- Circulair ondernemen
- Circulair menselijk kapitaal
- En circulair samenwerken
In dit brede projectvoorstel wordt de expertise van het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen op het terrein van 'human capital'-vraagstukken voor de klimaatopgave ingezet, naast de knowhow op het terrein van monitoring van lerende innovatie-community's.
Partners in het project
Hogeschool van Amsterdam (penvoerder), Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten in samenwerking met een breed consortium uit de quadruple helix
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Een belangrijke uitdaging voor alle regionale partners is een bijdrage leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt, zodat werkenden door alle veranderende eisen niet aan de kant komen te staan. En groepen die aan de kant staan weer een kans krijgen om te participeren op de arbeidsmarkt.
Investeren en maatwerk
Investeren in vaardigheden en vakmanschap vormen een belangrijke sleutel tot meer inclusie. Maar ook het bieden van voldoende maatwerk binnen bedrijven is een belangrijke voorwaarde voor inclusie. Succesvolle sociaal ondernemers die participatie van kwetsbare groepen tot doelstelling hebben, vormen een inspiratiebron voor de andere ondernemers die bereid zijn om zelf een meer inclusieve werkgever te worden.
Onderzoek naar kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt
We doen onderzoek naar de positie van kwetsbare groepen op de lokale arbeidsmarkt. Wat zijn de randvoorwaarden voor succesvolle integratie van die groepen in bedrijven? We onderzoeken met onze partners hoe we werkgelegenheid kunnen creëren voor kwetsbare groepen. En hoe sociaal ondernemerschap kan worden gestimuleerd en versterkt.
-
Nieuwe Banen Lelystad
Doel van dit project is werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te laten uitstromen naar regulier nieuw werk. Vertrekpunt hierbij is de behoefte van werkgevers aan toekomstige functies. Dus niet de (on)mogelijkheden van werkzoekenden staan centraal, maar de mogelijkheden van werkgevers(opent in nieuw tabblad).
Een aantal jaren terug verwachtte de gemeente Lelystad banengroei op de Flevolandse arbeidsmarkt. Om ervoor te zorgen dat die groei niet voorbijging aan de inwoners die al het langste aan de kant stonden, ontwierpen onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen, samen met TNO en Werkbedrijf Lelystad én in cocreatie met regionale werkgevers de Nieuwe Banenmethodiek. Gezamenlijk ontwikkelden alle partners diverse routes om langdurig werklozen in te werken op toekomstige banen. Parallel aan het ontwikkelen van deze routes en implementatie hiervan is onderzoek uitgevoerd naar de Nieuwe Banenmethodiek en naar de ervaringen van werkzoekenden, werkgevers en werkcoaches.
In de Nieuwe Banenmethodiek vormen concrete, nieuwe banen – die in de nabije toekomst ontstaan bij deelnemende regionale werkgevers – het startpunt van een leerwerktraject. In het afgelopen jaar monitorden onze onderzoekers de toepassing van de methodiek in het WijkLeerbedrijf. Tijdens de coronapandemie konden zij ook direct toetsen hoe de methodiek standhoudt in de context van een economische crisis.
- Status: afgerond
- Partners: TNO, Werkbedrijf Lelystad, Gemeente Lelystad, SBCM.
De resultaten, opbrengsten, lessen en een stappenplan staan nu beschreven in een nieuwe brochure Nieuwe Banenmethodiek en WijkLeerbedrijf Zorg.
Opbrengsten
- Brochure Nieuwe Banenmethodiek en WijkLeerbedrijf Zorg(opent in nieuw tabblad)
- Samenvatting Methodiek Nieuwe Banen(opent in nieuw tabblad)
- Handreiking Methodiek Nieuwe Banen(opent in nieuw tabblad)
- Nieuwe Banen Lelystad: Eindrapportage(opent in nieuw tabblad)
Oud-lector en Werkbedrijf hierover in gesprek met Omroep Flevoland
Of neem eens een kijkje op www.sbcm.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Groei in impact – opschalen van sociale ondernemingen
Sociale ondernemingen onderscheiden zich van traditionele ondernemingen doordat ze missiegedreven zijn. Winst is geen doel op zichzelf maar een middel om sociale impact te creëren, en bij te dragen aan het oplossen van diverse maatschappelijke vraagstukken. Veel sociale ondernemingen hebben wel de ambitie om verder te groeien, en zo hun maatschappelijke meerwaarde verder te vergroten.
Maar in de praktijk blijkt groeien een van de grootste uitdagingen voor een sociale onderneming. Waar groei bij primair winstgedreven ondernemingen een bijna vanzelfsprekend proces is, blijven de activiteiten en de impact van een sociale onderneming vaak hangen op het lokale niveau.
Dit onderzoek richtte zich in het bijzonder op de sociale ondernemingen die de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen stimuleren. Alle deelnemende bedrijven hebben een bewezen economisch rendabel business-to-business-verdienmodel, en hebben de ambitie om te groeien en zo hun maatschappelijke meerwaarde verder te vergroten. De deelnemende elf sociale mkb-ondernemingen zijn verschillend van omvang en actief in verschillende sectoren, maar worstelen allemaal met hetzelfde vraagstuk.
Partners in het project
Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, StartFoundation, Social Enterprise.nl, Social Impact Factory, Specialisteren, U-stal, ITvitae, Adjust2, PIIPOL, Chain Logistics, I-did slow fashion, Mooi!, Social Plus, Dominicanen Klooster Huissen, De Meewerkers.
Lees meer over de belangrijkste onderzoeksresultaten van het project.(opent in nieuw tabblad)
-
Toekomstbestendig Sociaal Ondernemen
Binnen het project Toekomstbestendig Sociaal Ondernemen (TBSO) werken onderzoekers en ondernemers samen om sociale ondernemingen te helpen bij het creëren van een goede basis om verder te groeien. Groei die bijdraagt aan zowel commerciële als sociale doelstellingen en daarmee aan het realiseren van meer sociale impact. De rode draad in dit project is het vinden van een balans tussen de commerciële en sociale doelstellingen van de sociale onderneming.
Onderzoeksvragen
De praktijkvraag die binnen het project Toekomstbestendig Sociaal Ondernemen centraal staat is: hoe organiseer ik mijn onderneming zo dat ik zowel aan mijn sociale als commerciële doelstelling kan werken?
Om een antwoord te kunnen geven op die centrale onderzoeksvraag boog het lectoraat Niewe Arbeidsverhoudingen samen met partners zich in de jaren 2020-2022 over de volgende vragen:
- Hoe kunnen sociaal ondernemers in de start-up-fase hun dubbele waardepropositie verduurzamen?
- Hoe kunnen werkprocessen en inzet van personeel worden georganiseerd, zodat deze bijdragen aan die dubbele waardepropositie?
- Welke leiderschapsrol past bij de fase van verduurzaming van de sociale onderneming?
Lees op deze pagina meer over dit project.
Partners in het project
Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Social Enterprise NL en deelnemende sociale ondernemingen.
-
Meer impact door samenwerken
Dit onderzoek heeft tot doel om nieuwe kennis te ontwikkelen ten aanzien van verschillende vormen van samenwerking tussen sociale ondernemingen gericht op arbeidsparticipatie en reguliere ondernemingen die (meer) impact willen maken op het gebied van inclusief werkgeverschap.
De hoofdvraag van dit onderzoek is als volgt: op welke wijzen kunnen sociale ondernemingen en reguliere ondernemingen elkaar versterken om de maatschappelijke uitdaging voor mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt effectiever te adresseren?
-
Open Hiring
Het Amerikaanse bedrijf Greyston en StartFoundation ontwikkelden het principe van Open Hiring. Dit principe houdt in het kort in dat iedereen in aanmerking komt voor een baan. Ongeacht diploma's, ervaring of belemmeringen. Om dit te bereiken past het bedrijf geen klassiek sollicitatieproces toe: kandidaten kunnen zichzelf op een wachtlijst laten zetten. Wanneer zij opgeroepen worden, gaan ze aan de slag, zonder dat er naar gegevens anders dan hun eigen naam wordt gevraagd. Verloopt de samenwerking naar wederzijdse tevredenheid? Dan worden na een paar weken gegevens uitgewisseld. Een nog veel radicaler systeem dan anoniem solliciteren.
Start Foundation is met Greyston en programma gestart om Open Hiring naar Nederland te brengen. Kijk voor meer informatie op www.openhiring.nl.(opent in nieuw tabblad)
Het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen heeft ter voorbereiding samen met de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool van Rotterdam een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.
Partners in het project
StartFoundation, Hogeschool van Amsterdam, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool van Rotterdam
-
Meer over dit onderzoeksthema
Ons lectoraat in beeld
Hoe versterk je nu het flexvermogen van je bedrijf? Zodat je kunt groeien als distributiecentrum, meer goederen kunt opslaan, meer klanten kunt bedienen en jouw personeel flexibel kunt inzetten? Anneke Goudswaard, oud-lector Nieuwe Arbeidsverhoudingen in Almere, ontwikkelde een Flexdiagnosetool waar het bedrijf Black Box Logistics mee aan de slag ging. Het bedrijf is net verhuisd naar een nieuwe locatie. Directeur Onno de Klaver laat Anneke Goudswaard de logistieke indeling van de nieuwe distributiehal zien.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Toekomstbestendig Sociaal Ondernemen : een onderzoek naar balans bij tien sociale ondernemingen
Nieuwe Banen Methodiek en WijkLeerbedrijf Zorg
Brede inzetbaarheid in het midden- en kleinbedrijf
De Nieuwe Banenmethodiek : banengroei verbinden aan inclusie
Het bevorderen van leren in systeeminnovatie: bouwstenen voor een lerende innovatiecommunity
Het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland wil door middel van de juiste kennis en knowhow een actieve bijdrage leveren aan de sociaal, ecologisch en economisch duurzame toekomst van een ‘New Town’ als Almere en de provincie Flevoland.