Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Digitalisering in de zorg

    8 maart 2023
Home(opent in nieuw tabblad) / Digitalisering in de zorg

Een robotkat als gezelschap voor dementerenden. Een drone die een AED direct naar de gewenste plek brengt. Klinkt dat als toekomstmuziek? In sommige landen is dit al realiteit!

Digitalisering in de zorg kan de zorg verbeteren en wordt ook gezien als oplossing voor capaciteitsproblemen. De verpleegkundestudenten van nu krijgen volop te maken met digitalisering als ze aan het werk gaan. Daarom deed een groep verpleegkunde studenten van hogeschool Windesheim in Almere tijdens hun stage onderzoek naar dit onderwerp onder zorgcliënten. 

De studenten interviewden mensen over hun ervaringen met digitalisering en de mogelijke veranderingen die er voor de nieuwe generatie verpleegkundigen aan zitten te komen. Maar wat betekent ‘digitalisering in de zorg’ nu eigenlijk? Om een beeld te krijgen van de uitdagingen en kansen van deze manier van werken, gingen de studenten op zoek naar nationale en internationale inspirerende voorbeelden van digitalisering in de zorg. En die voorbeelden zijn er zeker, zoals die robotkat voor dementerenden, de drone-met-AED en één inlogcode voor alle zorg-gerelateerde systemen. 

Aan het einde van de stageperiode presenteerden de studenten hun bevindingen. De verschillende groepen waren het behoorlijk eens:

  • Cliënten zien voordelen op het gebied van administratie en eigen regie, zoals zelf afspraken maken of medicatie bestellen. 
  • Ze maken zich echter wel veel zorgen over het verdwijnen van persoonlijk contact, persoonlijk met een dokter of verzorger kunnen praten blijkt heel belangrijk. 
  • Ook twijfel over het waarborgen van de privacy, het definitieve karakter van digitale registratie (een klacht of (foutieve) diagnose van nu staat er over 30 jaar nog) en de angst voor hackers en gegevensdiefstal zijn veelgenoemde onderwerpen. 

Cliënten hebben het gevoel dat ze vaak in het diepe worden gegooid op het gebied van digitalisering. De studenten adviseren daarom dat het van belang is cliënten te begeleiden in dit proces en ondersteuning op maat te bieden waar nodig. Het zijn ook niet alleen ouderen die moeite hebben met digitalisering. Ervaring, handigheid en vertrouwen op het gebied van digitale middelen spelen een belangrijke rol - dit lijkt een grotere invloed te hebben dan alleen leeftijd.

De eindconclusie van de studenten was dan ook: digitalisering in de zorg moet ontlastend zijn, maar mag nooit het menselijke contact vervangen!

Logt u even in? 

Dit stageonderzoek was in het kader van het project ‘Logt u even in?’. Het Regieorgaan SIA project onderzoekt hoe digitale communicatieplatforms kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van mensen die langer thuis willen wonen. Dat doen ze samen met zorgprofessionals, softwareontwikkelaars en onderzoekers van meerdere hogescholen, waaronder hogeschool Windesheim. 

Meer informatie? Mail naar Anne Thijssen(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Persvragen?

Stel ze aan Freek Hofland
Woordvoering onderzoek

Laatste nieuws

‘Deze microcredential is voor mij een erkenning dat ik kan denken en werken op hbo-niveau’

22 maart 2023
2 onderzoekers bij 3d-metaalprinter. Ze hebben een logo van windesheim en perron 038 in hun hand

Innoveren met 3D-metaalprinten

13 maart 2023

Flexstuderen is effectief instrument gebleken tegen studie-uitval kwetsbare studenten

22 februari 2023

Veilig online leven, hoe doe je dat?

15 februari 2023

'Problemen laag taal- en rekenniveau los je niet op met meer toetsen'

14 februari 2023