Deelnemers gezocht voor nieuw project over rolveranderingen in familiebedrijven. Zonder wrijving geen glans!
Familiebedrijven bestaan uit drie systemen: familie, bedrijf en eigendom. Deze systemen zijn met elkaar verweven doordat personen tegelijkertijd meerdere rollen kunnen vervullen. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd dochter en medewerker zijn en wellicht in de toekomst ook de rol van eigenaar gaan vervullen. Deze rollen veranderen door de tijd. Een dochter komt bijvoorbeeld in het bedrijf werken en vader gaat op een gegeven moment met pensioen. Wanneer deze rollen veranderen, kunnen spanningen ontstaan. In dit project willen we met familiebedrijven onderzoeken hoe deze spanningen kunnen worden gebruikt om als familie, bedrijf en eigenaren samen te groeien.
Wat gaan we in het project doen?
Tijdens het project willen we met familiebedrijven leren waar spanningen bij rolveranderingen in het familiebedrijf vandaan komen en hoe je daar effectief mee om kunt gaan. We kijken naar welke knelpunten/discussiepunten kunnen ontstaan en hoe op een goede manier met verschillen kan worden omgegaan.
Wat levert het project op?
Nieuwe kennis en instrumenten die kunnen worden ingezet bij rolveranderingen in familiebedrijven en die er aan kunnen bijdragen dat relaties tussen familie, bedrijf en eigenaren goed zijn en in de toekomst ook goed blijven. Deelnemers worden tijdens het project geholpen bij de uitdagingen die rolveranderingen met zich meebrengen. Deelnemers leren van de consortiumpartners in het project, die kennis en expertise inbrengen, en van elkaar.
Wie kunnen aan het project deelnemen?
Voor het project zoeken we mkb-familiebedrijven (<250 werknemers) die te maken hebben met rolveranderingen of daar recent mee te maken hebben gehad. Denk hierbij aan bedrijfsopvolging of een verandering in de familie of bij de eigenaren.
Wat vragen we van jullie?
Een actieve rol in het onderzoek om samen met ons en andere familiebedrijven te leren waar spanningen bij rolveranderingen in het familiebedrijf vandaan komen en hoe je daar mee om kunt gaan. Concreet betekent dit een tijdsinvestering van jou en betrokken familieleden om ervaringen met ons en andere familiebedrijven te delen.
We vragen van de deelnemende bedrijven daarom de volgende inspanning:
- Medewerking van betrokken familieleden
- Een totale inzet van circa 120-160 uur, vanaf september 2022 t/m augustus 2024, voor: *evaluatie van instrumenten (per persoon 4-6 uur), *deelname aan workshops (per persoon 12-16 uur), *ontwikkeling van instrumenten (per persoon 4-6 uur), *deelname vragenlijstonderzoeken (per persoon 2-4 uur)
- Deelname aan de leer-community met deelnemende bedrijven
Het project start bij voldoende deelnemers in september 2023 en heeft een looptijd van 2 jaar.
Vragen?
Neem contact op met Erik Veldhuizen (hg.veldhuizen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad), +31 (0)88 469 9906).
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Persvragen?
Stel ze aan Freek Hofland
Woordvoering onderzoek