Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Regionale Kenniswerkplaats Jeugd IJsselland gestart

  • 10 november 2020
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Start Regionale Kenniswerkplaats Jeugd IJsselland

Afgelopen week was de startbijeenkomst van de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd IJsselland (RKJ). Het Windesheimlectoraat Jeugd trekt in deze kenniswerkplaats gezamenlijk op met partners én de 11 IJssellandse gemeenten. Met jongeren, ouders en professionals uit het onderwijs, de jeugdhulp en de jeugdgezondheidszorg werkt men samen aan eenzelfde doel. Het thema is: samen normaliseren.

Wat is een kenniswerkplaats?
RKJ IJsselland is een van de 14 regionale en door ZonMw gesubsidieerde kenniswerkplaatsen jeugd in Nederland. In zo’n werkplaats werken professionals samen met ouders en jongeren. Kennis vanuit de praktijk, opleidingen, beleid en onderzoek vloeien hier samen. De kracht ligt ‘m in het collectief en continu samenwerken, leren en verbeteren. Van én met elkaar: van het gezamenlijk oppakken van regionale vraagstukken, het uitwisselen van kennis en ervaring tot het samenwerken aan oplossingen. Met als doel: bijdragen aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren.

Samen normaliseren
Wat is de betekenis van Jeugdwetdoelstellingen, zoals: normaliseren, ontzorgen en demedicaliseren? Over deze vraag wil de RKJ zich de komende tijd buigen. Het doel is om kennis op te halen over deze onderwerpen en ze te vertalen naar concrete producten die je kunt gebruiken bij het maken van nieuw jeugdbeleid. En hoe kun je dit straks inzetten in de directe leefomgeving van jongeren en hun gezinnen? Of hoe kunnen professionals dit later integreren in hun dagelijkse handelingspraktijk?

Er zijn vier projecten die elkaar versterken én er is ruimte om lokale vraagstukken te onderzoeken. In al de projecten leren jongeren en professionals van en met elkaar. Eén project richt zich op de vraag hoe jongeren en hulpverleners denken over normaliseren. Het tweede project beantwoordt de vraag wat normaliseren betekent voor het vakmanschap van professionals, terwijl in een derde project de ggd en een school samenwerken om depressieve klachten bij jongeren terug te dringen. In het vierde project wordt tot slot onderzocht wat de werkzame elementen van de methode ‘Think’ op school zijn.

Partners RKJ IJsselland
In samenwerking met de 11 gemeenten van regio IJsselland werken in de Kenniswerkplaats Jeugd meerdere partners samen, onder andere het lectoraat Jeugd van hogeschool Windesheim, Stichting Kinderperspectief, Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ) IJsselland, Hogeschool Viaa en GGD IJsselland.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op werkplaatsenjeugd.nl(opent in nieuw tabblad). Of neem contact op met onze lector Dorien Graas(opent in nieuw tabblad).

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024