Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Deze studenten studeren af bij het COVID-19 Mega Project

  • 21 juli 2020
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Deze studenten studeren af bij het COVID-19 Mega Project

Heb je net een stageplek geregeld… gaat het niet door vanwege de coronacrisis. Dat is balen. Het overkwam de studenten Marleen (Ad Officemanagement) en Alex (International Business and Languages). Ze zitten beide in hun laatste jaar en staan op het punt om af te studeren. Even leek de crisis roet in het eten te gooien, maar gelukkig hebben ze een alternatieve afstudeerroute gevonden bij het lectoraat Supply Chain Finance. Onderwerp van hun afstudeeronderzoek? De coronacrisis, dat dan weer wel! 

Vanwege de coronacrisis zijn er studenten die moeilijker aan een stageplek of afstudeeropdracht kunnen komen. Het lectoraat geeft deze studenten de kans om deel te nemen aan het COVID-19 Mega Project. Zodat ze geen studievertraging oplopen en/of alsnog kunnen afstuderen. In dit project wordt er onderzoek gedaan naar de impact van de coronacrisis op stromen van goederen, geld en informatie in ketens (supply chains). Met als doel bedrijven te kunnen ondersteunen met korte- en langetermijnstrategieën voor risicomanagement. Er wordt gekeken naar verschillende branches en over de landsgrenzen. Een groot project dus, waar de bijdrage van studenten meer dan welkom is. 

Hoe is het om aan zo’n project mee te werken? Studenten Marleen Veldman en Alex Jeuring delen hun ervaringen. 

Studenten werken aan eigen onderzoek 
Binnen het project worden er op verschillende manieren data verzameld. Zo wordt er onderzoek gedaan naar het nieuws (de nieuwsflow) en worden er enquêtes en interviews afgenomen. De student kiest een branche waar hij of zij zich op wil focussen. Alex: “Op deze manier willen we een zo breed mogelijk beeld krijgen van wat voor impact de coronacrisis op verschillende bedrijven heeft. Ik zit in de groep die interviews afneemt. Ik ga als het ware dieper in op de resultaten die bedrijven met ons delen in de enquête.” Marleen zit in de groep die onderzoek doet naar de nieuwsflow. “Ons doel is om een database op te bouwen met allerlei nieuwsartikelen die voor ons relevant zijn. We analyseren daarin welke vormen van impact van de coronacrisis het meest terugkomen en welke risicomanagement strategieën genoemd worden in het nieuws.” Elke student werkt binnen het project aan zijn of haar eigen onderzoek, maar de groep zoekt elkaar wekelijks op om te bespreken hoe het gaat. “Dat maakt het ook leuk en het geeft me motivatie om aan de slag te gaan.” vertelt Alex. 

Het belang van inzicht hebben in de keten  
Beide studenten trekken al leerzame lessen uit hun tot nu toe gedane onderzoek. Alex vertelt over een interview die hij met een supply chain professional had: “Het bedrijf waar hij werkt richt zich met name op business to business. Ze besloten, als reactie op de coronacrisis, om de voorraden van de snel en veel verkochte producten op te schroeven. Om de voorraden van de producten die minder werden verkocht te compenseren en zo in balans te brengen. Maar er ontstond een bullwhip effect. De vraag fluctueerde, ze konden hun producten niet meer aan de man brengen, voorraden stapelden zich op en er ontstond een opslagtekort. Met als gevolg dat het in de keten zich ging opstapelen. Zo zie je wat er kan gebeuren als een bedrijf weinig inzicht heeft in wat er in de keten gebeurt. Sommige bedrijven weten bijvoorbeeld niet wat de plannen zijn van hun leveranciers, terwijl dit wel effect heeft op je eigen plannen. En daarnaast ook op de rest van de keten.”

Marleen: “Wat ik van dit project heb geleerd is dat onze supply chain best wel ingewikkeld is. En dat wat er in de keten gebeurt van grote invloed kan zijn voor een bedrijf. Als oplossing zou je kunnen zeggen dat bedrijven minder afhankelijk van elkaar moet worden. En minder afhankelijk van verre landen. Gezien we in een geglobaliseerde wereld leven is dat misschien lastig… Daarom is het beter om te stellen dat we de keten makkelijker moeten inrichten. Zodat bedrijven op die manier meer inzicht krijgen.”

Leerzaam project 
Voor studenten die geen studievertraging willen oplopen en extra kosten willen vermijden kan dit project een uitkomst bieden. “Om eerlijk te zijn was dat ook mijn insteek”, vertelt Marleen. “Zo kon ik meteen aan de slag en hoefde ik niet te wachten tot september. Ik ben blij dat het lectoraat deze optie heeft aangeboden. Het is een leerzaam project en heel anders dan een normale stage. Het daagt je uit. Daarnaast vond ik het fijn om te horen dat er ook echt iets met mijn onderzoek wordt gedaan. Het wordt niet zomaar weggegooid, het komt echt bij de bedrijven terecht.”

Alex: “Normaal schrijf je bij International Business and Languages (nu International Business) een marketing- of exportplan voor een bedrijf en nu werk je mee aan een onderzoek. Dat was even schakelen, maar ik vind het onderwerp heel interessant omdat het actueel is. In het nieuws wordt er over het coronavirus geschreven, maar wij onderzoeken en zien echt de impact bij de bedrijven. Dat vind ik het leukste aan dit project.” 

Ook meedoen aan het COVID-19 Mega Project? 
In september kunnen studenten vanuit diverse opleidingen zich weer aanmelden voor een stage- of afstudeeropdracht. Heb jij interesse? Neem dan contact op met Mira Benes via m.benes@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Lees hier meer over het project

Lees hier meer over het lectoraat Supply Chain Finance

Delen via:

Vragen?

Stel ze aan Freek Hofland
Woordvoering onderzoek

Wat zoek je?

Direct naar

Events Windesheim Informatiecentrum

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024