Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik daag mezelf graag uit om nieuwe dingen te leren

Mariëlle Moes Over haar innovatietraineeship
Home(opent in nieuw tabblad) / Marielle Moes Innovatietraineeship

Ik ben Mariëlle, 21 jaar en kom uit het mooie Dwingeloo. Ik zit in de afstudeerfase van de opleiding Logistics Management en ben bezig met een innovatietraineeship. Daarnaast ben ik nog werkzaam in de horeca, doe ik aan voetbal en mag ik graag een feestje meepakken. 

Ik heb gekozen om een innovatietraineeship te doen, omdat ik mezelf graag uitdaag om nieuwe dingen te leren. Mijn studiebegeleider tipte mij hierover en raadde mij aan om me aan te melden. Getraind worden in soft skills en hard skills, professionele begeleiding, de uitwisseling met andere trainees én het zicht op een contract na afloop van het afstuderen… Ik zag alleen maar pluspunten! Dus heb ik me aangemeld. 

Eerste gedeelte: afstudeeronderzoek

Ik doe mijn innovatietraineeship bij B+K Alusystemen in Zwolle. Het bedrijf produceert, levert en monteert aluminium. Interessant, omdat ik van huis uit veel te maken heb gehad met de bouwsector door ons familie bouwbedrijf. Het probleem wat bij B+K Alusystemen speelt is dat het de afgelopen jaren enorm is gegroeid op financieel gebied, maar dat dit ten koste is gegaan van de interne werkorganisatie. Om die reden ben ik bij het bedrijf gekomen. Tijdens mijn afstudeerperiode heb ik onderzoek gedaan naar procesoptimalisatie, met als doel verbeteringen maken op het gebied van structuur, eenheid en orde. Hiervoor moest ik me in meerdere werkprocessen en afdelingen verdiepen. Dat maakte dit onderzoek zo interessant en uitdagend voor mij.

Professionele begeleiding 

Tijdens het innovatietraineeship heb ik veel gehad aan de professionele begeleiding. Hiermee bedoel ik de wekelijkse afstemming met één van de innovatiecoaches vanuit het lectoraat, welke ik toegewezen kreeg. Het hielp mij een stap vooruit te denken in het onderzoeksproces, de juiste afwegingen te maken en daardoor goed onderzoek te leveren. Als trainee krijg je veel advies, maar je krijgt zeker niet alles voorgeschoteld. Je moet zelf met het advies aan de slag. Daarnaast leer je ook van de andere trainees en bedrijven door de georganiseerde bijeenkomsten. 

Tweede gedeelte: aan de slag! 

Het leukste aan het innovatietraineeship vind ik dat je gelijk zicht hebt op een baan. Natuurlijk moet er wel een goede match tussen het bedrijf en de student zijn. Gelukkig is dat bij mij het geval en kan ik (met al veel voorkennis op zak) beginnen aan mijn eerste baan als ‘procesmanager in opleiding’. Bij B+K Alusystemen werken veel leuke mensen en is de sfeer altijd gezellig, dus ik ben blij dat ik hier kan blijven!

Waarom een innovatietraineeship? 

Na mijn studie wilde ik sowieso een baan waarvoor ik opgeleid ben. Dit is bereikt door middel van het innovatietraineeship. Dus ik kan het zeker aanraden. Je vergroot de slagingskans van je afstuderen, je ontwikkelt je op verschillende gebieden, je kunt leren van andere trainees en bedrijven en (indien er een match is) heb je gelijk zicht op een baan. Hier kun je met veel voorkennis aan beginnen. 

Na de afstudeerperiode (6 maanden) houdt het innovatietraineeship dus niet op. Sterker nog, het persoonlijke ontwikkeltraject gaat nu echt van start! Het komende jaar volgen nog meer traineebijeenkomsten, netwerkbijeenkomsten en blijft de begeleiding door de innovatiecoach. In totaal duurt een innovatietraineeship 1,5 jaar. 

Toekomst

Voor nu ben ik wel even klaar met studeren, maar wie weet wat de toekomst nog gaat brengen! Het lijkt me in ieder geval mooi om bij verschillende bedrijven aan het werk te gaan, ervaringen op te doen en op verschillende gebieden mijn kennis en kunde te verbreden.

Mariëlle Moes

Meer weten?

Ben je student en wil je meer weten over het innovatietraineeship? Neem dan contact op met Mira Benes via m.benes@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of op 088-4697502. 

Heb je een mkb-onderneming en kun je wel wat extra innovatievermogen gebruiken? Een trainee kan een uitkomst bieden. Neem contact op met Yolanda Beenen via gja.beenen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of op 06-41324519. Of lees hier meer over de voordelen van een innovatietraineeship voor jouw mkb-onderneming.  

Jeroen Schrooten, bedrijfsbegeleider bij B+K Alusystemen, over het innovatietraineeship:
‘’Het is interessant om te zien hoe innovatietrainee Mariëlle tegen dingen aan kijkt die intern gebeuren. Wij deden ons ding jaren lang op de automatische piloot. Door groei / drukte was er te weinig tijd om aandacht te geven aan het verbeteren van ons proces. Mariëlle laat ons zien dat dingen efficiënter kunnen en moeten. Tijdens het afstuderen zijn er al de nodige verbeterpunten geïmplementeerd. Na het afstuderen gaan we samen de nodige stappen zetten om ervoor te zorgen dat ons proces beter en efficiënter in wordt gericht!’’