Zoveel mogelijk Duits praten tijdens de lessen
Ik ben Manon Hoekstra en doe de Lerarenopleiding Duits. Wat ik zo leuk vind aan deze studie is dat je dieper ingaat op hoe je de taal gebruikt. Want waarom zeg je iets op die manier en hoe gebruik je de taal in Duitsland? Daarnaast vind ik de Duitse taal erg leuk en het lijkt mij mooi om voor de klas te staan en uitleg te geven.
Mijn favoriete vakken zijn Sprache, Kultur en Fachdidaktik, omdat je echt ingaat op het Duits, je meer leert over Duitsland en oefent hoe je het beste een les kunt voorbereiden. Het vak Kultur gaat over de cultuur en geschiedenis van Duitsland en bij het vak Literatur lezen we boeken, zijn we bezig met poëzie, gedichten en muziek. Spreken, schrijven, grammatica en zinsopbouw zijn onderdelen van de module Sprache. Verder krijgen we ruimte om huiswerk te maken en vragen te stellen aan de docent tijdens het vak Werkstatt. Bij het vak Fachdidaktik, één van de onderwijsgerelateerde vakken, leer je hoe je een goede les kunt opbouwen.
Plannen is wel een ding
In het begon vond ik de overstap best groot. Ik kreeg in het begin veel huiswerk en dan liep ik vast met mijn planning. Dat plannen moest dus ik even goed onder de knie krijgen. Na ongeveer 3 weken ging het gelukkig beter. Wat voor mij goed werkt is het maken van samenvattingen, zoals bij het vak Principes van Onderwijs en Lesgeven, waar we veel stof en moeilijke begrippen behandelen.
De studiedruk is goed te doen. Soms moet je wel 3 of 4 verschillende boeken op hetzelfde moment lezen, omdat je er per vak opdrachten over moet maken. Na de lessen ben ik vaak nog bezig met huiswerk, maar ik probeer mijn avonden vrij te houden. De afgelopen periode had ik op maandag stage van 8.30 tot 15.00/16.00 uur. De rest van de week had ik van 8.30 tot 12.30/14.30 les en daarna maakte ik tot ongeveer 16.00/17.00 uur huiswerk (afhankelijk van de hoeveelheid huiswerk). Daarnaast heb ik een bijbaan op zaterdag.
Je leert je medestudenten snel kennen
Helaas begon ik in coronatijd met mijn opleiding. Dat maakte het wat lastiger om een band op te bouwen met mijn medestudenten. Na de online les, via Teams, stop je meestal gelijk en praat je niet echt verder met elkaar. Het helpt dat we een kleinere opleiding zijn. Onze eerstejaarsklas bestaat uit elf studenten, waarvan twee studenten van een andere opleiding die bij ons een minor Duits volgen. Omdat we zo’n klein clubje zijn, leer je elkaar toch sneller kennen en zijn we al best close.
Snel ervaren of lesgeven iets voor je is
Direct in het eerste jaar loop je al een aantal dagen stage. Ik heb al een keer voor de klas gestaan en een opdracht uitgevoerd met de klas. Ik vond dit fijn om dit al zo snel mogelijk te doen, om te kijken of het onderwijs echt wat voor mij is. Dit is dan ook echt een tip, om zo snel mogelijk die ervaring te krijgen!
Verder vragen de docenten ons om zo veel mogelijk Duits te praten tijdens de lessen. Online is dit natuurlijk lastig, want je gaat snel over in het Nederlands. Hier moet ik ook nog steeds aan wennen. Ik hoop dat dit straks beter gaat als we weer met z’n allen op Windesheim les krijgen. Dan praat je de hele tijd Duits en krijg je de taal sneller onder de knie.
Positief verrast
Van tevoren dacht ik dat ik tijdens de opleiding veel bezig zou zijn met de taal, cultuur en lesopbouw. Dit klopt allemaal, met zelfs nog dingen erbij. Zo moeten we Dossieraufgaben maken om vakken af te sluiten en ik had verwacht dit niet leuk te vinden, maar deze opdrachten geven echt een goed inzicht in het doorlopen van de studie.