Samen je bevoegdheid D&P halen
Voor Scholengemeenschap Ubbo Emmius verzorgden wij bijscholing voor hun docenten waarmee zij hun bevoegdheid hebben gehaald voor het lesgeven aan het vmbo in het profielvak ‘Dienstverlening en Producten’.
Maatwerktraject deels via e-learning
Na enkele voorbereidende gesprekken met de school stelden we een maatwerktraject samen dat deels via e-learning en deels via contactmomenten op de eigen school plaatsvond, in de eigen leslokalen en werkplaatsen. Zo was de scholing voor de docenten goed in te passen naast hun reguliere taken. Het traject duurde al met al ongeveer een jaar.
Niet alleen docenten met een tweedegraads lerarenopleiding deden mee, het traject was ook geschikt voor instructeurs en onderwijsassistenten. Zij kregen na afloop geen bevoegdheid, maar een certificaat. De docenten kregen een tweedegraads bevoegdheid.
Het scholingstraject
Het totale traject voor de docenten bestond uit zes modules met elk een eindafronding: educatieve materialen die direct in te zetten zijn op de eigen school. Vier hiervan waren voor elke docent in het traject verplicht. Daarnaast konden de docenten twee afrondingen kiezen.
De verplichte modules voor elke docent:
- Organiseren van activiteiten, presenteren, promoten en verkopen
- (Multimediaal) product maken/verbeteren
- Loopbaanoriëntatie begeleiding
- Beroepspraktijk
Daarnaast koos elke docent twee modules uit het volgende aanbod:
- Robotica
- Digispel
- Milieu
- Hergebruik en Duurzaamheid
- Voeding en Beweging
- Werken aan Natuur en Milieu
- Geüniformeerde Dienstverlening en Veiligheid
- Podiumkunsten
Het scholingstraject bestond in totaal uit 30 EC.
Samen leren in professionele leergemeenschappen
Voor elke docent was het programma anders. Afhankelijk van wat hij of zij nog moest doen om zich te bekwamen én afhankelijk van de keuzes die hij maakte uit het keuzeaanbod.
We stelden professionele leergemeenschappen samen van 5-10 docenten die een vergelijkbare scholingsbehoefte hadden. Binnen die groepen ontwierpen docenten met elkaar nieuw of aangepast onderwijs.
Het werken met professionele leergemeenschappen heeft mooie effecten. Als groep docenten kun je meer werk verzetten, en het samen ontwerpen geeft vertrouwen in de kwaliteit van het onderwijs dat je neerzet. En als extra effect leren de docenten gaandeweg hoe zij het nieuwe werken kunnen inpassen in hun dagelijkse praktijk, wat tot lagere werkdruk leidt.
Waarom bijscholing voor het vak ‘Dienstverlening en producten’?
De aanleiding voor de bijscholing van docenten voor het profielvak ‘Dienstverlening en producten’ is de invoering van de profielen in het vmbo. Om bekwaam te zijn voor het lesgeven in het profiel ‘Dienstverlening en Producten’ moeten de docenten voor augustus 2021 een passende bevoegdheid halen.
Het gaat daarbij om:
- leraren met een beroepsgerichte tweedegraads bevoegdheid
- en leraren met een niet-beroepsgerichte tweedegraads bevoegdheid en tenminste twee jaar werkervaring in de afdelingsvakken van een intra- of intersectoraal programma.
Meer weten over dit maatwerkprogramma?
Stuur een e-mail naar Sandra Ehrenhard
Wil je eerst meer lezen over al onze maatwerk- en incompanymogelijkheden voor onderwijsorganisaties?