C in de avond

Teamcoachen

Wil je de teams in jouw organisatie meer in hun kracht zetten? Neem dan eens een kijkje bij teamcoaching.

Een teamcoach kan je helpen het team meer in hun kracht te zetten en begeleidt bijvoorbeeld een ontwikkelproces naar meer eigen regie op de opdracht of werkzaamheden. Denk hierbij aan de transitie naar zelfsturende teams. De leidinggevende verdwijnt, teams moeten taken en verantwoordelijkheden zelf oppakken. Geen gemakkelijke opgave. Je ziet in de praktijk dan ook dat er teamcoaches komen voor de positie waar voorheen een leidinggevende zat. Een coach stuurt niet aan, maar begeleidt. Man aan tafel met twee vrouwenEen coach herkent de dynamiek en de processen die zich in een team afspelen. Een andere manier van aanpak, die een team ondersteunt in zelfsturing.

Waar kunnen we je mee helpen?

Om als teamcoach goed te kunnen functioneren, helpen we je onder andere bij de volgende punten:

  • De dynamiek in de groepen te herkennen en te duiden.
  • Een ontwikkeltraject vormgeven voor je team.
  • Je leidinggevenden en managers inzetten als persoonlijke en professionele teamcoaches.
  • Helpen bij het ondersteunen in de transitie naar zelfsturende teams.
  • Teaminterventies.
  • Spanningen en dilemma's in teams.
  • DISC-test.

Jouw vraag staat hierbij centraal. Neem contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden voor je organisatie zijn.

Praktijkvoorbeelden

Onlangs heeft Windesheim voor Kwintes een incompanyleergang op het gebied van teamcoaching ontwikkeld. ‘Door de verandering binnen Kwintes naar zelfstandige teams is er een nieuwe functie van teamcoach ontstaan. Om deze functie goed en gedegen vorm te geven, wilde Kwintes starten met een incompanyleergang voor 10 teamcoaches’.

Lees meer over deze incompanyleergang

Daarnaast is teamcoach en teamvoorzitter van de coaching- en supervisieopleidingen Silvia een tijd als teamcoach aan de slag gegaan bij Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Ook daar vond een omslag plaats naar zelfsturende teams. In vier artikelen neemt Silvia je mee in haar en de organisaties ervaringen.

Bekijk de artikelen

Contact

Wil je je leidinggevenden om laten scholen tot teamcoaches? Of ben je op zoek een teamcoach die (tijdelijk) een van je teams kan begeleiden? Neem contact op met Silvia Scholten via scm.scholten@windesheim.nl Je kunt ook naar haar vragen via het Windesheim Informatiecentrum, tel 0900 - 8899 (lokaal tarief).