Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Van functioneringsgesprek naar ontwikkelgesprek

Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Artikelen(opent in nieuw tabblad) /
  3. Van functioneringsgesprek naar ontwikkelgesprek

Veel bedrijven namen al afscheid van het traditionele functioneringsgesprek en riepen het ontwikkelgesprek in het leven. Wat zijn de verschillen tussen deze gesprekken en biedt het ontwikkelgesprek een goed alternatief voor het functioneringsgesprek? Kies wat bij jouw organisatie past!

Het functioneringsgesprek van tegenwoordig

Vaak stellen we in een functioneringsgesprek (de naam zegt het al) niet de persoon, maar het functioneren van deze persoon centraal. In het gesprek geef je als leidinggevende feedback: wat gaat er goed? Wat kan er beter en hoe kan dit beter? In dit gesprek staat de functie van de persoon centraal en wordt een medewerker dan ook beoordeeld op bepaalde functiecriteria.

Het ontwikkelgesprek

De opleiding en ontwikkeling van het personeel staat tegenwoordig hoog op de agenda van de manager of de HR-afdeling. En niet onterecht: je verrijkt je bedrijf door bij te dragen aan de ontwikkeing van de competenties van je medewerker. Je zorgt er daarmee tegelijkertijd voor dat zijn of haar motivatie optimaal blijft. Ontwikkelgesprekken zijn als het ware de aanjager voor groei en ontwikkeling van werknemers. Dit werkt ook weer een sterke leercultuur binnen je organisatie in de hand. Een paar concrete tips om te zorgen voor een sterke leercultuur vind je in dit artikel.

Het verschil

Waar het functioneringsgesprek dus vooral gaat over hoe er in het verleden gefunctioneerd is, richt het ontwikkelgesprek zich hoofdzakelijk op de toekomst. Ook heeft het functioneringsgesprek de focus op (de uitvoering van) de functie, terwijl een ontwikkelgesprek dit vaak buiten beschouwing laat.  Het ontwikkelgesprek wordt juist gezien als een moment om de ontwikkeling van de talenten van de medewerker te bespreken. 

Conclusie

Hoewel beide gesprekken qua inhoud overlappen, is de insteek van de gesprekken duidelijk verschillend. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen welk gesprek het best aansluit bij je organisatie. Hecht je vooral waarde aan iemands functieprofiel en de uitvoering hiervan? Houd dan vast aan een functioneringsgesprek. Werk je binnen een organisatie waar de nadruk meer ligt op de ontwikkeling van de medewerker, of wil je die nadruk juist beter naar voren laten komen? Denk dan eens aan het ontwikkelgesprek.

Drie tips voor de opstart van ontwikkelgesprekken in je organisatie

Het ontwikkelgesprek kan nog nieuw voor je zijn: waar start je? Je vindt hieronder drie tips om ervoor te zorgen dat jouw ontwikkelgesprekken effectief en succesvol zijn.

  1. Plan het ontwikkelgesprek regelmatig in. Goed op de hoogte zijn van de persoonlijke doelen en ambities van je medewerker is een belangrijk aanknopingspunt binnen het ontwikkelgesprek. Dit verstevigt jullie werkrelatie en jouw vermogen om je medewerker te ondersteunen bij deze ontwikkelpunten. Plan daarom genoeg tijd in voor gesprekken met je medewerker.
  2. Geef de regie uit handen en maak het persoonlijk. Een goed ontwikkelgesprek kenmerkt zich door het centraal stellen van de medewerker en niet de functie die diegene uitvoert. Misschien vind je het spannend, maar geef de regie eens aan je medewerker. Wat vindt hij of zij goed gaan? Waarin wil hij of zij zich in de aankomende periode ontwikkelen en waarom? Wat voor toegevoegde waarde biedt dit voor zowel de medewerker als voor het bedrijf en misschien wel de belangrijkste vraag: wat heeft de medewerker van jou nodig om deze ontwikkeling goed door te kunnen maken? Door het gesprek persoonlijk te maken zorg je voor een open sfeer waarin vrijuit kan worden gesproken.
  3. Stel samen concrete doelen. Voor beide partijen is het belangrijk om afspraken helder vast te leggen. Zo weet je beiden waar je aan toe bent en kan je concrete acties uitvoeren om de doelstellingen te behalen of in jouw geval juist te ondersteunen!