Innovatief Onderwijs voor Duurzaam Leren: Theorie en Praktijk
We hebben wat te vieren! Kort na elkaar promoveerden drie onderzoekers van het Lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT namelijk Marieke Veltman, Bruno Oldeboom en Tineke Kingma. Deze mijlpalen vieren we met een symposium op 23 april in het teken van hun promotieonderzoeken. Na de aftrap van het symposium geven Marieke, Bruno en Tineke een inspirerende workshop na aanleiding van hun eigen promotieonderzoek.
Programma
Na inloop en opening van het event splits de groep zich op om naar de gekozen workshop te gaan. Daarna start het plenaire deel van het symposium: de gepromoveerden worden geïnterviewd door lector Anneke Smits tijdens het ‘praatje met de promovendi’. Aansluitend is er gelegenheid om ze het hemd van het lijf te vragen tijdens een vragenkwartiertje.
Om de middag feestelijk af te sluiten ben je van harte uitgenodigd op de borrel.
Tijd | Activiteit |
---|---|
15.00 - 15.30 | Inloop en ontvangst |
15.30 - 15.45 | Opening |
15.45 - 16.30 | Workshop 1: Hoe begeleid jij studenten bij complexe vraagstukken? Door Marieke Veltman |
Workshop 2: Maak je lessen fris Door Bruno Oldeboom |
|
Workshop 3: Hoe ondersteun je als docent de motivatie van studenten om te leren? |
|
16.30 - 17.30 |
Praatje met de promovendi inclusief vragenkwartiertje |
17.30 - 19:00 | Borrel |
Meer over de workshops
Hieronder lees je meer over de workshops en de workshopsleiders.
-
-
Workshop 1: Hoe begeleid jij studenten bij complexe vraagstukken?
Workshop: Hoe begeleid jij studenten bij complexe vraagstukken?
Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor docenten in het hoger onderwijs die in hun onderwijs aan de slag willen met het stimuleren van het leren over grenzen heen in het omgaan met complexe praktijkvraagstukken. Doe mee en ga samen met collega’s aan de slag om leren over grenzen heen vorm te geven!Studenten in het hoger onderwijs werken steeds vaker samen met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties aan complexe vraagstukken, zoals de energietransitie, duurzame wijkontwikkeling of het terugdringen van gezondheidsverschillen. Deze vraagstukken worden niet alleen gekenmerkt door een hoge mate van complexiteit, maar ook door onzekerheid en verschillen in waarden en perspectieven van de betrokkenen. Ze vragen om een gezamenlijke aanpak die de grenzen van disciplines en praktijken overstijgt.
Hoe creëer je een leeromgeving waarin studenten, professionals, docenten en andere betrokkenen van en met elkaar leren? En hoe kun je dit gezamenlijke leerproces te begeleiden tijdens het werken aan complexe vraagstukken in multi-stakeholderomgevingen?
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met concrete strategieën om studenten te begeleiden in het herkennen en benutten van verschillen tussen perspectieven, het omgaan met onzekerheid en het leren navigeren in dynamische situaties.Over Marieke Veltman
Op 24 september 2024 verdedigde Marieke haar proefschrift genaamd ‘Preparing for wickedness in higher education towards design principles and teacher strategies’.
Marieke is als onderzoeker betrokken bij het Lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT. -
Workshop: Maak je lessen FRIS
Workshop: Maak je lessen FRIS
Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor leraren en lerarenopleiders die meer houvast willen bij het ontwerpen en uitvoeren van motiverende, effectieve en vooral FRISSE lessen. Kom ontdekken hoe ook jij van je les een duurzame leerervaring voor leerlingen maakt!Voel je soms ook die turbulentie tijdens je lessen? De ene leerling kijkt verveeld voor zich uit en doet geen steek, terwijl de ander de hele groep op stelten zet met brutale en storend gedrag. Het kan anders! Tijdens deze interactieve workshop ga je aan de slag met het didactisch klaverblad, ook wel het FRIS-model genoemd. Dit model biedt een holistisch perspectief op didactiek en helpt je jouw lessen effectief én inspirerend vorm te geven.
We gaan samen op zoek naar manieren om rust, veiligheid, inhoudelijke betrokkenheid en overzicht in de klas te brengen. Ontdek hoe je met gerichte aandacht voor Fysieke factoren, Relaties, Inhoud en Structuur (FRIS) je leerlingen positief kunt betrekken en uitdagen, zonder je eigen balans te verliezen. Neem concrete ideeën mee naar huis die je meteen kunt toepassen in jouw lespraktijk en ervaar hoe jouw lessen weer écht fris aanvoelen.Over Bruno Oldeboom
Op 17 oktober 2024 verdedigde Bruno zijn proefschrift genaamd 'Het concept van klassenmanagement in Nederlandse lerarenopleidingen: Meer samenhang en concreetheid nodig'. Bruno is als onderzoeker betrokken bij het Lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT.
-
Workshop: Hoe ondersteun je als docent de motivatie van studenten om te leren?
Workshop: Hoe ondersteun je als docent de motivatie van studenten om te leren?
Voor wie?
Docenten in het hoger en voortgezet onderwijs.Hoe kun je als docent bijdragen aan de motivatie van studenten om te leren?
Tijdens deze workshop ontdek je hoe je doceergedragingen kunt inzetten om de psychologische basisbehoeften van studenten – autonomie, competentie en verbondenheid – te ondersteunen.Dr. Tineke Kingma deelt inzichten uit haar promotieonderzoek, waarin ze een observatie-instrument ontwikkelde om het gedrag van docenten in concrete lessituaties te analyseren. Na een korte theoretische introductie over doceergedragingen en instructiepatronen, ga je zelf aan de slag.
We onderzoeken hoe lessen zijn opgebouwd en welke gedragingen je kunt aanpassen om de motivatie van studenten verder te versterken. Tot slot wisselen we tips en praktische voorbeelden uit om explicieter met doceergedragingen te werken en deze inzichten met collega’s te delen.Over Tineke Kingma
Op 29 januari 2025 verdedigde Tineke haar proefschrift genaamd ‘Teaching behavior in the context of honors education in higher education’. Tineke was als onderzoeker betrokken bij het Lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT.
-
Voor wie
Leraren, lerarenopleiders, managers, teamleiders en onderzoekers in het onderwijs die zich bezig houden met onderwijsinnovatie.
Locatie en tijd
- Locatie: Atrium, Campus 2, Hogeschool Windesheim, Zwolle
- Inloop: 15:00
Meer weten?
Meer weten? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marieke van der Kolk via kenniscentrumbe@windesheim.nl