Congres Procesverbeteraar van de Toekomst
Na een succesvolle eerste editie in 2022 organiseren we donderdagmiddag 8 juni 2023 de tweede editie van het congres Procesverbeteraar van de Toekomst op de campus van Hogeschool Windesheim.
Het centrale thema is dit jaar duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Hoe kunnen verbetermethodes als Lean bijdragen aan het realiseren van duurzame ambities? Hoe realiseren we met verbetermethodes een duurzame werkplek of cultuur binnen een organisatie? En hoe zorgen we dat we verbetermethodes duurzaam inzetten in onze organisatie, met een focus op de lange termijn?
We starten met een keynote van Babette Porcelijn. Aansluitend worden er diverse workshops gehouden waarin we nieuwe inzichten vanuit het vakgebied willen delen. We sluiten af met een gezamenlijke borrel om elkaar te ontmoeten.

Programma
Tijd | Activiteit | Onderwerp |
---|---|---|
13.30-14.00 | Ontvangst | |
14.00-14.45 | Keynote Babette Porcelijn |
|
15.00-15.45 | Workshops ronde 1 |
|
16.00-16.45 | Workshops ronde 2 |
|
17.00-17.15 | Plenaire afsluiting | |
17.15-18.00 | Borrel - meet & greet |
Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Keynote Babette Porcelijn
-
-
Keynote: Hoe maak je keuzes die écht het verschil maken voor een duurzaam leven, thuis en op het werk!
We kunnen allemaal stappen zetten om ons leven verder te verduurzamen. Tijdens deze lezing leer je hoe je keuzes maakt die écht impact hebben. Zo weet je precies in welke dagelijkse situaties je het meeste verschil kunt maken voor een duurzaam leven, thuis en op het werk!
Babette Porcelijn, auteur van de boeken 'De verborgen impact', 'EcoPositief in vijf stappen' en 'Het happy 2050 scenario', neemt je mee in de wereld van verborgen impact en geeft je heldere handvatten die je helpen als jij je in wilt zetten voor een duurzame en gelukkige toekomst.
Je krijgt inzicht in de globale context van onze impact op de planeet. En praktisch handelingsperspectief dat je thuis en op werk kunt toepassen. Ook is er aandacht voor de rol van de organisatie, wat gebeurt er al en welke kansen liggen er? Leer hoe je het meest effectief aan de slag kunt gaan voor een fijn en duurzamer leven!
Over Babette Porcelijn
ir. Babette Porcelijn(opent in nieuw tabblad) is van huis uit ontwerper, oftewel ‘professioneel probleemoplosser’. Als auteur van De verborgen impact, EcoPositief in vijf stappen en Het happy 2050 scenario is ze veelgevraagd spreker en treedt ze regel
matig op in de media.
Tevens is ze oprichter en directeur van ANBI-stichting Think Big Act Now.
Babette heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft (2001). Daar heeft zij kennis van industriële processen en ketenanalyse opgedaan. Na 10 jaar bij bureaus te hebben gewerkt startte Babette in 2011 haar eigen ontwerpstudio. Begin 2014 ging het roer om, toen ze tijdens een gesprek met haar man de milieu-impact van productieketens tot zich liet doordringen. Ze ging op onderzoek uit.- De verborgen impact
Het boek De verborgen impact (2016) is het resultaat. Inmiddels zijn meer dan 20.000 exemplaren van De verborgen impact verkocht. Het boek is ook uitgegeven in Frankrijk en verkrijgbaar in het Engels. - EcoPositief
Mensen worden verder op weg geholpen met het praktische doeboek EcoPositief in vijf stappen en de online tool mijnverborgenimpact.nl. - Het happy 2050 scenario.
In juli 2021 verscheen Het happy 2050 scenario. Hierin duikt Babette in de wetenschappelijke literatuur op zoek naar de systeemdrivers die de wereld een onveilige kant opduwen, en wat we daar als maatschappij én als individu tegen kunnen doen. Iedereen kan slagkracht ontwikkelen; bijdragen aan een veilige, fijne wereld. Dat begint met begrijpen wat er op systeemniveau nodig is. En dan kun jij daar met jouw talenten en mogelijkheden optimaal aan bijdragen.
- De verborgen impact
-
Keynote: Hoe maak je keuzes die écht het verschil maken voor een duurzaam leven, thuis en op het werk!
Workshops
-
-
Workshop 1: Future of Lean work: Hoe ziet onze werkvloer (gemba) eruit in 2033? door Levien Rademaker
Over de workshop
De arbeidsmarkt en werk veranderen. Hoe ga je Lean toepassen als een groot deel van de werknemers thuis werkt? Wat gebeurt er als we niet meer dagelijks op de Gemba zijn? Hoe creëren we efficiency in organisaties die geen bedrijf meer zijn, maar netwerken van professionals zijn geworden? In deze workshop kijken we vooruit naar de werkvloer van 2033 en de invloed die dit heeft op het continu verbeteren binnen jouw organisatie.
Over de trainer
(opent in nieuw tabblad)Levien Rademaker (opent in nieuw tabblad)is docent bij Ad Management op het gebied van projectmanagement en Lean. Daarnaast is hij betrokken bij het Patient Journey netwerk en begeleidt hij patient journeys bij zorg- en welzijnsorganisaties in de regio. Binnen Windesheim is Levien actief als trainer op het gebied van verandermanagement en onderzoek.
-
Workshop 2: Meer inzicht met data door Merel Beurskens en Joël Repko
Over de workshop
Dashboards zijn een goede manier om inzichten te creëren op basis van bedrijfsdata. Een plaatje vertelt meer dan 1000 woorden en helpt je om overzicht te krijgen van bijvoorbeeld kosten, prestaties en onderliggende factoren. Hoe kan je de data van jouw bedrijf ontsleutelen? Elk bedrijf heeft interessante data beschikbaar. Deze workshop laat met praktische voorbeelden zien hoe je relevante bedrijfsinzichten kan creëren met behulp van dashboards. De eerste stappen kan je in korte tijd gewoon zelf doen met een tool als power BI. Deze data kan jou helpen om je eigen (duurzame) ambities te realiseren!
Over de trainer
Merel Beurskens(opent in nieuw tabblad) heeft jarenlang gewerkt in de supply chain van grote farmaceutische multinationals. In 2021 heeft ze de overstap naar het onderwijs gemaakt en is ze docent bij de opleiding Logistics Management op Hogeschool Windesheim. Vanuit eerdere rollen als Lean Six Sigma Blackbelt en data scientist is ze gewend om datagedreven te werk te gaan om processen te verbeteren en distributienetwerken te analyseren. Met veel plezier maakt ze gebruik van haar ervaring en creativiteit om studenten en professionals te coachen op Lean Six Sigma procesverbeteringen.
Joël Repko(opent in nieuw tabblad) is sinds 2021 onderwijsontwikkelaar en docent bij de opleiding Commerciële Economie van Hogeschool Windesheim, waar hij zich richt op het verrijken van de opleiding met 21e-eeuwse vaardigheden. Joël heeft een achtergrond in Strategisch en Informatie Management door zijn studie bij Tilburg University. Daarnaast is hij alumnus van de opleiding Bedrijfskunde bij Windesheim. Zijn academische en praktische ervaring leiden ertoe dat hij een interesse heeft ontwikkeld in de kracht van vernieuwde inzichten door data en technologie. Zijn overtuiging is dat data en technologie slechts een middel zijn om waarde toe te voegen voor organisatie en maatschappij. De mens is hierbij de meest cruciale factor om het te accepteren, pas dan is een innovatie succesvol.
Naast zijn rol als docent is hij mede-eigenaar, adviseur en functioneel ontwerper van software bij Propus. Propus is gespecialiseerd in crisis- en informatiemanagement, waarbij hij advies geeft aan (Europese) overheden op het gebied van crisisbeheersing en informatiemanagement. De software van Propus is gericht op het aanleren van intuïtieve informatiemanagementvaardigheden en het digitaliseren van oefeningen om het leerrendement te vergroten. Zo zijn individuen, teams en organisaties beter in staat om impactvolle en risicovolle situaties voor mens en natuur te voorkomen en bestrijden en beschermen. -
Workshop 3: Kata Coaching door Terrence Bos
Over de workshop
Als je op lange termijn voordelen van Lean wil ervaren, is het belangrijk dat er een bedrijfscultuur heerst waarin respect voor de mens centraal staat. Een belangrijke methode waarmee mensen zich kunnen ontwikkelen heet Kata Coaching. Kata betekent routine en vanuit Toyota is er de verbeterkata en de Kata Coaching als routine ontwikkeld. Tijdens het congres van 2022 hebben we de verbeterkata in de praktijk geoefend middels een puzzelworkshop. Bij het komende congres gaan we daarom aan de slag met de Kata Coaching. We gaan ervaren hoe je als coach effectief vragen stelt om leeropbrengsten vast te stellen en de belangrijkste vervolgacties te bepalen. Dit gaan we doen rondom het thema duurzaamheid.
Over de trainer
Terrence Bos(opent in nieuw tabblad) is trainer, coach en consultant op het gebied van Lean en continu verbeteren. Binnen Hogeschool Windesheim is hij werkzaam als opleidingsmanager voor de opleiding Logistics Management. Terrence leert mensen in processen te denken en deze vervolgens te verbeteren. Teams helpt hij met het vormgeven van structuur en cultuur om continu te kunnen verbeteren. Tot slot is hij gecertificeerd Kata-coach. Via deze methode zet hij individuen en groepen in hun kracht door in kleine stappen gericht naar een bepaald doel te werken.
-
Workshop 4: Processen verbeteren met 3S door Andries Overweg
Over de workshop
3S (schoonmaken, sorteren en standaardiseren) is een concept waarmee jij processen kan verbeteren. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met het 3S concept en ga je leren:
- De verschillen tussen 3S en 5S en de reden daarvan
- Hoe jij 3S kan toepassen in de praktijk (op het werk en misschien zelfs thuis)
Daarnaast gaan we aan de slag met 3S in een praktisch voorbeeld waarbij jouw probleemoplossend vermogen en vindingrijkheid op de proef gesteld zullen worden.
Over de trainer
Andries Overweg(opent in nieuw tabblad) is Lean specialist en oprichter van 2 Second Lean Nederland. Zijn kracht ligt in het motiveren van mensen om Lean echt te doen. Hierbij helpt hij anderen om Lean te denken en ze vervolgens te helpen met het doorvoeren van verbeteringen in hun eigen proces. Andries is een groot aanhanger van de ‘2 Second Lean aanpak’ en niet geheel toevallig de vertaler van de Nederlandse versie van het boek. Andries is een Windesheim alumnus van de opleiding Logistiek en Economie.
-
Workshop 5: Leercultuurscan door Gijs Jan van Heusden
Over de workshop
Hoe leren medewerkers in jouw organisatie? Hoe ontwikkelen ze zichzelf? En hoe worden ze daarin gestimuleerd? De leercultuur is de wijze waarop jouw organisatie in staat is om kennis van buiten naar binnen te brengen, kennis onderling te delen en de kennis terug te laten komen in de dagelijkse werkzaamheden. Organisaties met een goede leercultuur presteren beter en zijn innovatiever. Vanuit het lectoraat Leven Lang Ontwikkelen is er een Leercultuurscan ontwikkeld. Hierin worden 6 bouwstenen van een leercultuur beschreven.
In deze workshop ga je kijken hoe het gesteld is met leercultuur in jouw organisatie. Welke bouwstenen zijn aanwezig? En welke acties kan je ondernemen om de leercultuur binnen jouw organisatie te verbeteren?
Over de trainer
Gijs Jan van Heusden(opent in nieuw tabblad) is een ervaren consultant en trainer in het optimaliseren van leerculturen in organisaties. Hij gelooft dat organisaties zich nog verder kunnen ontwikkelen door van het thema leren en ontwikkelen een strategische doelstelling te maken. Dit stelt organisaties in staat om de competenties van medewerkers verder te ontwikkelen en hun prestaties te verbeteren, wat bijdraagt aan de algehele groei en duurzaamheid van de organisatie. Dit vanuit een vraaggestuurde aanpak waarbij de organisatie centraal staat. Een vraaggestuurde aanpak omdat het de behoeften en uitdagingen van de medewerkers centraal stelt en de inhoud en vorm van het leertraject daarop afstemt. Dit verhoogt de motivatie en betrokkenheid van de medewerkers wat resulteert in een hogere leeropbrengst en meer toepassing van het geleerde in de praktijk. Als consultant en trainer is Gijs Jan verbonden aan het onderdeel Leven Lang Ontwikkelen van hogeschool Windesheim.
-
Workshop 6: Lean & Duurzaamheid door Luuk Timmer
Over de workshop
Lean wordt in meer of mindere mate al ruim 100 jaar toegepast binnen bedrijven. Duurzaamheid daarentegen wordt nog lang geen 100 jaar toegepast binnen bedrijven. Wat als Lean en duurzaamheid elkaar ontmoeten binnen bedrijven? Wat gebeurt er dan? Het toepassen van duurzaamheidsprincipes binnen een bedrijf waar een Lean cultuur bestaat kan botsen, maar kan ook juist mogelijkheden geven. In de workshop gaan we op zoek naar een combinatie van Lean en de aspecten die bij een duurzaam bedrijf kunnen horen. Circulariteit meetbaar maken en het zevende generatie principe zijn voorbeelden waarnaar gekeken kan worden.
Over de trainer
Luuk Timmer(opent in nieuw tabblad) is docent bij Logistics Management op het gebied van Circulaire Economie en Lean. Luuk heeft zelf die opleiding als student ook afgerond. Na werkzaam te zijn geweest in het middelbaar onderwijs als docent wiskunde, wilde hij zijn kennis over het milieu en duurzaamheid uitbreiden en startte hij met de master milieuwetenschappen. In het huidige werk combineert Luuk met veel plezier die drie onderwerpen: logistiek, onderwijs en milieu/duurzaamheid.
-
Workshop 7: Samen processen verbeteren door Henri Grolleman en Timo Hekking
Over de workshop
Leren en verbeteren doe je vandaag de dag niet meer alleen. Als individu en zelfs als organisatie kun je alle ontwikkelingen niet meer bijhouden. In deze workshop gaan we kijken hoe je als organisatie meer kunt leren en de ontwikkelingen in de wereld bij kan houden. Hierbij wordt samen leren met andere organisaties als centraal vertrekpunt genomen.
In deze workshop wordt het idee van Living Labs en Learning Communities gedeeld. Hierbij gaan we gezamenlijk verkennen op welke gebieden en/of onderwerpen binnen en vooral tussen organisaties kan worden ‘geleerd’. Hoe kunnen er gezamenlijk initiatieven ontwikkeld worden voor het delen van kennis op thema’s zoals duurzaamheid. Tijdens deze workshop gaan we vooral aan de slag met een toepassing van individuele & organisatiebrede ontwikkelvragen die gezamenlijke raakvlakken kennen.
Over de trainers
Henri Grolleman(opent in nieuw tabblad) is kartrekker van het Living Lab & Learning Community Logistics Lab. Binnen dit initiatief wordt gezamenlijk stilgestaan bij innovatie ontwikkelingen binnen de interne logistieke operatie van organisaties. Henri is vanaf het begin betrokken geweest bij het Logistic Lab die vanaf de basis is opgezet. Henri zijn persoonlijke drive is om continu te zoeken naar manieren waarop bedrijfsleven en onderwijs meer met elkaar kunnen vervlechten met als doel: toekomstige professionals die kritisch kunnen denken en hands-on zijn geschoold, waarbij bedrijfsleven mede bepaald hoe onderwijs wordt vormgegeven.
Timo Hekking(opent in nieuw tabblad) heeft binnen de Staples Benelux (en Office Centre) organisatie veel ervaring opgedaan met de inrichting, aansturing en het operationeel krijgen van de Supply Chain afdeling. Zowel in het centraliseren van de logistieke deeltrajecten als het decentraliseren van deze activiteiten. Deze beide strategieën zijn stap voor stap ontworpen en uitgevoerd samen met het team. Alle stappen die hierbij komen kijken heeft Timo zelf ervaren. Deze ervaring en kennis brengt hij over in zijn huidige rol als docent Logistics Management bij Hogeschool Windesheim.
-
Workshop 8: Lean = niet mean door Rients Nijdam
Over de workshop
In 2019 heeft Rients de Lean cultuur in Japan aan de lijve ondervonden. Vanaf dat moment was zijn enthousiasme over Lean aangewakkerd. Echter heeft Lean in Nederland ook nog wel eens een negatieve lading, doordat het wordt gekoppeld aan bezuinigingen en niet de mens maar de cijfers centraal staan.
En dan al die berekeningen, formules en methodes, het maakt Lean niet direct iets leuks of aantrekkelijks voor de gemiddelde werknemer.
Maar Lean = niet mean (gemeen). Lean is leuk! Rients gelooft in de kracht van Lean. Maar hoe zorg je dat medewerkers in jouw organisatie hier ook in gaan geloven? En hoe maak je mensen enthousiast voor Lean? In deze workshop onderzoeken we hoe we anderen enthousiast kunnen maken, over iets waar wij al enthousiast over zijn.
Over de trainer
Rients Nijdam(opent in nieuw tabblad) is docent bij Logistics Management op het gebied van Lean en Lerende Organisatie. Rients heeft een passie voor Lean en mag deze passie graag delen met anderen. In 2019 heeft Rients zijn Black Belt in Japan zelf behaald. Hier heeft hij waardevolle inzichten opgedaan bij Toyota, de plek waar Lean principes zijn ontstaan, en andere Japanse organisaties.
-
Workshop 9: De kracht van een verhaal door Rick Elschot
Over de workshop
Storytelling is iets wat we dagelijks doen. We vertellen iedere dag verhalen aan onze vrienden, familie of collega’s. Maar hoe kan je storytelling inzetten in een professionele context?
Krachtige verhalen kunnen inspireren, motiveren en aanzetten tot verandering. Storytelling is het vertellen van deze verhalen. Door het gebruik van storytelling kan je jezelf onderscheiden in het dagelijks leven. Een goede storyteller is in staat om zijn boodschap beter en krachtiger over te dragen. Verhalen zijn vaak overtuigender dan statistieken of feiten.
In deze workshop leer je technieken die je kan gebruiken om verhalen te vertellen waarmee je het hart en verstand van een ander voor je kan winnen. Daarnaast geeft de workshop inzicht in hoe jij als procesverbeteraar verhalen kan inzetten om anderen in beweging te krijgen om jouw duurzame ambities te realiseren.
Over de trainer
Rick Elschot(opent in nieuw tabblad) is programmaleider van het expertisegebied Continu Verbeteren bij LLO-BMR. Hierin is hij aanjager en verbinder ten aanzien van alles wat met Lean te maken heeft. Daarnaast is Rick binnen Windesheim werkzaam als docent en trainer op het gebied van Lean, Lerende Organisatie en Veranderkunde, met als voornaamste rode draad: hoe creëer je een cultuur van continu verbeteren? Rick heeft een passie voor het vertellen van verhalen en is sinds 2022 in de avonduren docent bij de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van Storytelling.
-
Workshop 1: Future of Lean work: Hoe ziet onze werkvloer (gemba) eruit in 2033? door Levien Rademaker
Tijd, locatie en kosten
Het congres Procesverbeteraar van de Toekomst vindt plaats van 14.00 tot 18.00 uur op de campus van Windesheim in Zwolle. Deelname is gratis.
Aanmelden & afmelden
Bij binnenkomst kun je je inschrijven voor de verschillende workshops van het congres 'Procesverbeteraar van de Toekomst'.
Meer informatie
Voor inhoudelijke vragen over het congres 'Procesverbeteraar van de Toekomst' kun je contact opnemen met Rick Elschot, programmamanager Expertiseteam Continu verbeteren, via rjgb.elschot@windesheim(opent in nieuw tabblad) of 088 469 97 88.
Voor praktische vragen kun je contact opnemen met Natalie Schipper via njw.schipper@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 088-4698525.