Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Test met hergebruikt composiet bij de campus

  • 1 februari 2024
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Test hergebruikt composiet bij campus

Wat doen die palen in de sloot van onze campus? “Dat is praktijkgericht onderzoek in de achtertuin van Windesheim”, antwoordt Albert ten Busschen lachend. Hij is associate lector van het lectoraat Kunststoftechnologie. De komende jaren onderzoekt het lectoraat hoe sterk en duurzaam hergebruikt composiet blijft als het wordt blootgesteld aan verschillende elementen van de natuur.

Om dit te onderzoeken plaatsten onderzoekers van het lectoraat en studenten Werktuigbouwkunde in december de eerste composietbuizen in de sloot naast het T-gebouw. Dit deden zij samen met medewerkers van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. De palen zijn bedoeld als fundering voor het expositie-platform dat deze week op de palen is komen te liggen. Op dat platform vindt langdurig onderzoek naar de duurzaamheid van hergebruikt composiet plaats.

Wat is er tot op heden gebeurd om composiet te recyclen?

Albert: “Composiet wordt veel toegepast, omdat het materiaal licht en sterk is. Het is daardoor erg geschikt voor bijvoorbeeld rotorbladen in windmolens. Het recyclen van dit materiaal blijkt alleen erg lastig. Aan het einde van de levensduur van een windmolen werd het afval dan ook vaak begraven of verbrand.”

Het recyclen is moeilijk omdat het materiaal uit componenten bestaat die vast aan elkaar zijn verbonden. Deze delen zijn niet afzonderlijk te scheiden. Het is daardoor niet mogelijk ze terug te brengen tot basisgrondstoffen. Door praktijkgericht onderzoek is het nu wel mogelijk om van die grote afvalresten snippers te maken. Die snippers kun je gebruiken als versterking in nieuw materiaal dat ook heel hoogwaardig is.
[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Albert ten Busschen bij het onderzoeksplatform in aanbouw

Is het gerecyclede materiaal gelijkwaardig aan nieuw composiet?

Albert: “De eigenschappen worden iets minder, je kunt bijvoorbeeld geen nieuwe rotorbladen maken met onze methode. Je kunt het wel gebruiken als versterkende functie. Dus bijvoorbeeld in producten voor de natte waterbouw; damwandplanken, geleidingsbalken voor schepen en ook als dekplanken voor bruggen. Dit zijn heel sterke, robuuste en duurzame producten. Dit gaat langer mee dan hout."

Hoelang gaat hergebruikt composiet dan mee?

Albert: “Dat is de belangrijkste vraag uit de markt en dat gaan we hier naast het T-gebouw bij Windesheim testen, met dit platform dat ook is gemaakt van composiet. Op het platform plaatsen we delen van gerecycled composiet. Deze worden blootgesteld aan zon, regen, wind en een deel staat continu onder water. Na 5 jaar en 10 jaar testen we de delen met een buigproef, dit kunnen we hier in ons laboratorium doen. Je hebt dus niet snel antwoorden, maar we kunnen zo wel beginnen aan langdurig onderzoek om aan te tonen hoe sterk en duurzaam dit materiaal is."
[Tekst gaat verder onder afbeelding]

onderzoeksplatform in aanbouw door 2 studenten en een onderzoeker.

Hoe gaat dit er verder uitzien de komende tijd?

Albert: “ Het ontwerp van het platform is gemaakt door 3 studenten werktuigbouwkunde van de minor Applied Mechanics is samenwerking met het bedrijf Vink GVK. Het intrillen van de composietpalen deed het waterschap en het afslijpen en het op maat maken van de palen is door de studenten gedaan. Vandaag is het platform geplaatst. Voor de veiligheid is er nog een hekwerk omheen gemonteerd. Het platform is bewust iets van de kant gezet, zodat je er niet zo op kan. De enige manier om hierop te komen is met een loopplank. En dit wordt, hoe kan het ook anders, natuurlijk van composiet gemaakt.”

onderzoeksplatform gerycled composiet

Samenwerkingspartners:

  • Waterschap Drents Overijsselse delta
  • Future Pipe Industries uit Hardenberg
  • Vink GVK uit Doetinchem

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

‘Sterk aan het Werk’ wint Bridge of Fame Award

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024